Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Alocări de 585 milioane euro prin PNNR către parteneriatul dintre Romgaz și firma lui Gabriel Comănescu

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 iunie 2021

Parteneriatul dintre Romgaz și GSP Power, firma lui Gabriel Comănescu, are alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență suma de 585 milioane euro pentru construirea a două complexe energetice integrate în Halanga (județul Mehedinți) și Constanța.

Primul proiect, finanțat cu 320 milioane euro, prevede construirea în localitatea Halanga a unui complex energetic integrat (green city), care va cuprinde o centrală pe gaz cu putere instalată de 159 MW, parc fotovoltaic cu capacitate de 100 MW, instalație de producere a hidrogenului verde și instalație de captare CO2.

Cel de-al doilea complex va fi construit în Constanța de Romgaz în parteneriat cu GSP Power, în valoare de 265 milioane euro, va cuprinde o centrală pe gaz cu putere instalată de 159 MW, parc fotovoltaic cu capacitate de 20 MW, instalație de producere a hidrogenului verde și instalație de
captare CO2.

Pentru încheierea acestor parteneriate și atribuirea contractelor nu a fost realizată nicio procedură de publică de achiziție, nefiind încă clar care au fost criteriile care au stat la baza selectării companiei lui Gabriel Comănescu. Din acest parteneriat mai fac parte Siemens și Institutul  Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice.

Gabriel Comănescu: Proiectul întrunește cerințele europene

Întrebat despre acest includerea în PNRR a parteneriatului cu Romgaz, Gabriel Comănescu s-a mulțumit să precizeze că cele două proiecte întrunesc toate condițiile europene de eligibilitate.

„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a declarat Gabriel Comănescu, citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Guvernul a inclus 434 km de autostradă spre finanțare prin PNRR

CITEȘTE ȘI: Investiții importante prin PNRR în infrastructura feroviară și material rulant: 311 km de cale ferată modernizată, 110 km de cale ferată electrificată, 12 trenuri pe hidrogen și 20 de trenuri electrice

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW