Alexandru Rafila: Nu avem o mortalitate mare în momentul de față/ Când ar putea fi disponibil în România tratamentul pentru coronavirus
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat că evoluția pandemiei de coronavirus la noi în țară nu este una fulminantă și precizează că suntem într-o etapă prin care au trecut China sau Germania la un momentdat. De asemenea, medicul a vorbit și despre perioada când va fi gata un medicament pentru bolnavii de Covid-19.
„Noi nu avem o mortalitate foarte mare în momentul de față. Dacă vă uitați la numărul de decese raportat la numărul de cazuri suntem undeva în jur de 2%, ceea ce nu este neașteptat și este similar cu ceea ce se înregistrase în China la un moment dat și foarte apropiat de ceea ce se înregistrează în Germania.
Noi avem 10-11% persoane vârstnice care sunt infectate. Dacă reușim să menținem acest lucru cred că vom putea să traversăm această perioadă fără pierderi foarte mari și fără supraaglomerarea secțiilor din terapie intensivă.
Câștigul acestei epidemii, dacă se poate numi așa, este faptul că multă lume devine conștientă de necesitatea unor măsuri igienice și încercăm să ne respectăm mai mult unii pe alții.
Cred că lucrul ăsta se va întâmpla în momentul în care se întrerupe lanțul transmiterii, adică atunci când vom avea un vaccin”, a mai spus el.
Tratamentul pentru Covid-19, gata în toamnă
De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit și despre un medicament care ar putea ajuta la tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Medicul susține că tratamentul va intra în teste în perioada următoare și la noi în țară.
Există un medicament antiviral. S-a demonstrat deja că este eficace în urma studiilor clinice efectuate în SUA și alte țări. Produsul se numește remdesivir. Vom beneficia de el curând, în cadrul unui studiu coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Studiul include aproximativ 25-30 de țări din toată lumea și va face posibilă tratarea unora dintre pacienții români cu acest nou produs.
În paralel se mai desfășoară un trial clinic, organizat chiar de firma producătoare. Sperăm ca produsul să primească licență din partea autorității americane de profil. Eu cred că, în toamnă, acest produs va fi disponibil în Europa cu siguranță.
Unii pacienţi români vor fi trataţi cu acest nou produs. La finalul studiului, sperăm ca produsul să poată primi licenţă din partea autorităţilor americane şi cred că în toamnă va fi disponibil în Europa cu siguranţă şi să sperăm că şi în România.
Hidroxiclorochina nu acţionează împotriva virusului propriu zis. Acest medicament, în schimb, împiedică replicarea virală. Sigur, va trebui administrat încă de la început şi probabil vor beneficia de el prima dată persoanele din categoriile de risc. Dacă vom reuşi să ţinem lucrurile sub control în această primăvară şi lucrurile vor intra pe un făgaş acceptabil, în toamnă am avea tratamentul. Sigur, nu se va întrerupe lanţul transmiterii, dar faptul că va exista un medicament care va trata cazurile, astfel încât să nu mai avem mortalitate, este un lucru bun”, a explicat doctorul Alexandru Rafila, la Antena 1.
Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii