Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Alexandru Rafila: Dacă o să avem 10.000 de cazuri în două luni, nu o să fie o problemă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 martie 2020 Etichete: , ,

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat că vârful epidemiei de COVID-19 îl reprezintă numărul de noi cazuri înregistrate într-o zi și nu totalul acestora. Medicul a declarat că țara noastră poate face față unui număr de 10.000 de cazuri înregistrate pe parcursul a două luni, iar un aspect important în răspândirea virusului îl reprezintă condițiile atmosferice.

Alexandru Rafila a explicat cheia de lectură a epidemiei de coronavirus. În opinia sa, atâta timp noile cazuri vor apărea într-o perioadă mai lungă de timp, sistemul sanitar se va putea elibera de primele cazuri apărute.

„Și apropo de ce se discută și din România, ce scenarii, câte cazuri o să fie, unii spun că 10.000 o să fie vârful, nu 10.000 de cazuri reprezintă vârful, vârful îl reprezintă numărul de cazuri noi înregistrate în fiecare zi. Pentru că noi dacă o să avem 10.000 de cazuri în două luni, nu o să fie o problemă pentru sistemul de sănătate, că oamenii progresiv o să beneficieze de servicii medicale. Problema este în cât timp ajungem la 10.000 de cazuri și mai ales să monitorizăm această creștere zilnic, numărul de cazuri noi care apar zilnic. Acesta o să fie indicativul care ar trebui să ne alerteze pe noi foarte foarte mult. Deocamdată suntem în perioada asta pre sau în zona transmiterii comunitare, înainte de transmitere comunitară sau ea a început, dar încă nu am sesizat-o suficient și probabil că în zilele următoare o să începem și noi să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri. Trebuie să fim pregătiți pentru asta, în primul rând trebuie să fim pregătiți psihologic pentru că trebuie să transmitem populației un mesaj, nu de indiferență, dar un mesaj că este o situație care e posibil să se întâmple”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila, despre vârful epidemiei: Depinde foarte mult și de condițiile meteo

Medicul este de părere că un aspect important în răspândirea virusului îl constituie condițiile meteo. Astfel, cu cât temperatura va fi mai ridicată decât mediile climatologice, șansele de transmitere vor scădea.

„Eu cred că o să-l atingem, probabil, în ultima decadă a lunii aprilie, începutul lunii mai. Depinde foarte mult și de condițiile meteo, eu continui să, am citit diverse studii, continui să cred că influența climatului este importantă. Ea nu elimină transmiterea, dar o reduce la jumătate. Deci o temperatura cu 10-15 grade mai mare decât în mod obișnuit, adică decât avem acum, să spunem, duce la frânarea transmiterii. Și atunci sigur că poți să iei și alte măsuri, lumea până atunci probabil ca să se obișnuiască cu restricțiile astea legate de apropierea persoanelor, iau măsuri igienice, și să sperăm că dispar și manifestările astea care mi se par de responsabilitate absolut incredibilă ce ați arătat dumneavoastră puțin mai devreme.”

Potrivit ultimelor date publicate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate pe teritoriul României a depășit oficial pragul de 300. De joi până vineri au mai fost înregistrate alte 31 de noi cazuri, numărul total ajungând astfel la 308.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW