Florin Iordache, proiect de modificare a legii referendumului/Electoratul trebuie să fie informat
Imediat după apariția motivării CCR, deputatul Florin Iordache a depus la Senat o propunere legislativă pentru completarea legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
CCR a constatat că cele două întrebări de la referendum nu au fost suficient de bine explicate alegătorilor astfel că, proiectul lui Florin Iordache, introduce un paragraf prin care autoritățile sunt obligate să informeze populația în timpul campaniei electorale.
„În cadrul referendumului cu privire la problemele de interes naţional, autorităţile publice au obligativitatea informării detaliate şi complete a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referendum şi celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneţia în materie, prin campanii şi activităţi de informare a populaţiei la nivel naţional, asupra temelor care fac obiectul referendumului”, se arată în proiectul de lege.
În plus, pentru a evita situațiile în care întrebările ar putea fi declarate neconstituționale, inițiatorul referendumului trebuie să ceară controlul de constituționalitate al temei supuse.
„Înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, Preşedintele României solicită Curţii Constituţionale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) şi art. 16 din Constituţie”, potrivit actului normativ.
Proiectul PSD-ALDE pentru revizuirea Legii fundamentale a fost semnat, în numele iniţiatorilor, de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de preşedintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin