Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 martie 2022

UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat marți, 22 martie, la nouă ani de închisoare pe Aleksei Navalnîi, încarcerat, după ce l-a găsit vinovat de fraudă și sfidare a instanței.

Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o închisoare la est de Moscova pentru încălcarea eliberării condiționate în legătură cu acuzații despre care el spune că au fost inventate.

De asemenea, el a fost amendat cu 1,2 milioane de ruble (8.700 de lire sterline). Navalnîi a respins cel mai recent caz penal împotriva sa ca fiind motivat politic și a pledat nevinovat.

Știrea inițială

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă, ceea ce ar putea duce la prelungirea semnificativă a pedepsei sale cu închisoarea. Decizia a fost dată marți, 22 martie, de un tribunal rusesc.

„Navalnîi a comis fraudă – furtul de bunuri de către un grup organizat”, a declarat judecătoarea Margarita Kotova, potrivit unui reporter AFP prezent la proces și citat de France24.

Navalnîi, cel mai vocal critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost încarcerat anul trecut pentru acuzații vechi de fraudă, după ce a supraviețuit unui atac cu agent neurotoxic Novichok, despre care el susține că a fost orchestrat de Kremlin.

Procesul de marți a vizat acuzații suplimentare de deturnare de fonduri și sfidare a instanței. Navalnîi a fost judecat la colonia penitenciară de la periferia Moscovei, unde ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate.

El riscă o pedeapsă de până la 13 ani de închisoare. Navalnîi și susținătorii săi au denunțat acuzațiile ca fiind motivate politic.

Otrăvit după o vizită în Tomsk

Aleksei Navalnîi vizitase orașul Tomsk la finalul lunii august 2020 pentru a-și susține candidații la alegeri și pentru a finaliza o anchetă despre corupția din zonă. În timp ce era în avion spre Moscova, acestuia i s-a făcut rău, iar pilotul a aterizat de urgență în Omsk, Siberia.

Navalnîi a fost internat în luna septembrie în Omsk, unde a ajuns în comă, la reanimare și a fost conectat la un aparat de respirație artificială. Ulterior, a fost transferat către Berlin cu un avion închiriat de un ONG german.

După mai multe teste efectuate, Guvernul german a anunțat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *