Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Ajutor pentru producția de usturoi. Statul oferă 3.000 de euro pentru un hectar cultivat

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Guvernul României aprobă, astăzi, 4 mai, două scheme de ajutor de minimis pentru producţia de usturoi și cartof de consum. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost explicat că a solicitat acest lucru, după ce s-a consultat cu fermierii români, îngrijorați că producția a avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice și a creșterii costurilor necesare pentru cultivare. 

Astfel, pentru susținerea producţiei de usturoi se stabileşte, statul român alocă 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha, a precizat ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește producția de cartof, s-a propus un cuantum de 200 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată cu cartof de consum de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 15 t/ha cartof de consum, a subliniat Daea.

România importă usturoi din China

Nu de puține ori, ministrul Agriculturii, Petre Daea s-a arătat indignat de faptul că românii cumpără „usturoi” din China, din marile magazine. Este vorba despre importurile de legume și fructe din țări exotice, lucru care afectează producția agricolă din România. Daea susține că fermierii români ar trebui să se asocieze,  astfel încât comercianții să fie siguri că se pot baza pe o cantitate de marfă.

„Producătorul să fie sigur că producţia este valorificată şi comerciantul să fie sigur că are de unde lua producţie din România, în aşa fel încât să reducem cantităţile care se importă la această dată şi care nu sunt mici”, menționa  ministrul Agriculturii, cu privire la importurile de usturoi.

Ajutoarele pentru susținerea producției de cartof și usturoi se acordă prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură(A.P.I.A), în termen de 15 zile de la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană vrea să aloce 30 de milioane de euro fermierilor români. România are dreptul să oprească importurile din Ucraina doar pentru anumite produse

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW