Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Doctoratul fostului ministru Radu Stroe, anulat în instanță pe motiv de plagiat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 decembrie 2021

Tribunalul București a admis solicitarea Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul din cadrul Serviciului Român de Informații de anulare a titlului de doctor acordat fostului ministru PNL al afacerilor interne Radu Stroe. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. 

„Admite acţiunea. Anulează Diploma de Doctor seria H Nr. 0018957, eliberată de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” cu nr.1431 din 19.08.2013. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată, azi 06.12.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în minuta instanței.

Teză susținută în biroul lui Gabriel Oprea

Potrivit publicației PressOne, cea care a devoalat zeci de cazuri de plagiat ale unor persoane cu funcții importante de conducere în stat, Radu Stroe a obținut titlul de doctor în anul 2013, în vremea în care ocupa funcția de ministru al afacerilor interne în guvernul USL condus de Victor Ponta. Teza sa de doctorat, intitulată „Controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații”, a fost coordonată de Gabriel Oprea, cel care are a mai coordonat zeci de teze dovedite sau suspecte de plagiat.

În cartea „Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații”, Emilia Șercan a dezvăluit că Radu Stroe nu și-a susținut teza de doctorat la Academia SRI, cum era firesc, ci în biroul de la Guvern al lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier.

În ianuarie 2019, în contextul campaniei interne verificare a tuturor titlurilor de doctorat, Academia SRI a reclamat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) teza lui Radu Stroe ca fiind suspectă de plagiat. Ulterior, CNATDCU a emis verdict de plagiat, așa că Academia a solicitat în instanță retragerea titlului acestuia de doctor, ceea ce a și reușit să obțină în primă instanță.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW