Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Adrian Negrescu, analist economic, despre măsurile fiscale propuse de Guvern: Un adevărat măcel. Vom fi și mai săraci


Măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, propuse de Guvernul Ciolacu, sunt numite de analistul economic Adrian Negrescu „măcel fiscal”. Negrescu a precizat, pentru Main News, că antreprenorii vor fi cei mai afectați și există riscul să se dezvolte evaziunea fiscală. 

La acest moment, există doar un draft(n.r. document în lucru) cu modificările fiscale menite să „adune” bani la bugetul de stat, iar din cuprinsul acestuia reiese că se va majora impozitul pe dividende, iar TVA va crește la anumite bunuri și servicii. Aceste măsuri fiscale propuse de coaliția de guvernare ar urma să scadă puterea de cumpărare a românilor, spune analistul economic Adrian Negrescu.

„Se va adânci inflația. În realitate, vom avea mai puțini bani și vom fi mai săraci. Creșterea taxelor înseamnă inflație”, a menționat Adrian Negrescu,  pentru Main News, referindu-se  la consumatorii de rând, care nu lucrează în sistemul public și nici nu sunt antreprenori.

Impozitul pe dividente ar urma să crească de la 8% la 10%. Analistul Adrian Negrescu:  Se va adânci evaziunea fiscală

Guvernul Ciolacu intenționează să crească impozitul pe dividente de la 8% la 10%, iar analistul economic Adrian Negrescu consideră că acest lucru nu va avea efectul scontat, de a aduce bani la buget, ci va contribui la creșterea evaziunii fiscale.

„Antreprenorii vor fi cei mai afectați. Va fi o lovitură foarte pternică pentru ei. Și banii la buget vin din mediul privat, nicidecum din sistemul bugetar. Am asistat la un simulacru de reducere a cheltuielilor bugetare. Este o sumă infimă raportată la deficitul bugetar.

Din cele 600.000 de microîntreprinderi din România, mai mult de jumătate vor trebui să treacă la impozit pe profit. Mulți se vor duce în zona subternană, adică a evaziunii”. Va fi un adevărat măcel fiscal”, s-a exprimat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News.

Iată principalele măsuri propuse de Guvernul Ciolacu pentru reducerea deficitului bugetar

Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. La acest moment, sunt scutiți de această contribuție. Recent, premierul Ciolacu menționa „că pot fi anumite perioade când statul acordă facilități” .

În cazul dividendelor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2023, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2023.

Crește TVA de la 5% la 9% pentru următoarele bunuri și servicii 

-livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;

-serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice;

-livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. Prin  „locuință livrată” se înțelege(vânzare)

Bunurile care se vor scumpi, urmare a creșterii TVA

-băuturile alcoolice;

– băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;

-alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs.

De asemenea, potrivit documentului consultat de Main News, ar urma să crească și impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu 5% din prețul de vânzare.

Noile taxe pentru microîntreprinderi

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:

1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv

3%, pentru microîntreprinderile care:

-realizează venituri peste 300.000 lei;

Sunt vizate activitățile corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Pentru cei care lucrează în IT, facilitățile fiscale se aplică pentru venituri de până la 10.000 de lei.

Propunerile pentru reducerea deficitului bugetar pot suferi modificări, urmând să fie adoptate printr-o Ordonanță de Urgență. Guvernul speră să strângă la bugetul de stat aproape 30 de miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI:  Guvernul României pregătește Ordonanțele de reducere a cheltuielilor publice. Ciolacu: Nu vom intra în criză economică

Sursă foto: food-retail.agrointel.ro

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW