Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban își pregătește demisia de la șefia Camerei Deputaților. Cum se poziționează partidele parlamentare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Ludovic Orban ar urma să își dea marți, 11 octombrie, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, potrivit unor surse Main News. Florin Cîțu a anunțat că PNL va propune un candidat propriu pentru funcția rămasă vacantă, fără să țină cont de eventuale negocieri între partide, în timp ce USR așteaptă formarea unei noi majorități pentru a lua o decizie în acest sens.

Reamintim că Ludovic Orban a anunțat, imediat după Congresul PNL, când a pierdut șefia partidului, că i-a înaintat noului lider liberal, Florin Cîțu, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și că are la dispoziție un termen de 15 zile pentru a o accepta.

Contactat de Main News, Ludovic Orban a precizat că termenul va expira miercuri, 13 octombrie, și că este „un om de cuvânt”, dând de înțeles că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Cum se poziționează partidele

Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat că partidul pe care îl conduce nu va negocia funcția de președinte al Camerei Deputaților și că va avea un reprezentant propriu, validat de conducere, la votul din Parlament.

Noi vom avea un reprezentant, persoana va fi votată în BEX (n.r Biroul Executiv al PNL), staţi să vedem că acea demisie îşi va urma cursul(…)Astăzi ştim că există o majoritate testată, la vot, USR-PSD-AUR, şi e posibil să dea ei(n.r. președintele Camerei Deputaților)(…)S-ar putea ca ei să dea un preşedinte, poate cei de la AUR, nu ştiu”, a declarat Florin Cîțu, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

USR, în schimb, așteaptă finalizarea consultărilor de la Cotroceni, pentru a decide ce se va întâmpla cu funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Președintele Camerei va fi rezultatul formării unei majorități. Totul depinde de concluzia la care vom ajunge cu guvernarea”, a precizat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, pentru Main News.

Totodată, Marcel Ciolacu a fost întrebat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, dacă PSD ar putea prelua șefia Camerei Deputaților.

Îi doresc mult succes (n.r. lui Ludovic Orban). Dacă se creionează o majoritate, nu-mi doresc în mod deosebit (funcția de șef al Camerei Deputaților – n.red.). E suficient șef la ciuma roșie (PSD – n.red.)”, a declarat Marcel Ciolacu luni, 11 octombrie, referitor la demisia lui Orban din funcția de șef al Camerei Deputaților.

Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a precizat, într-o declarație acordată Main News, că AUR nu va pretinde funcția ce va rămâne vacantă odată cu demisia lui Ludovic Orban.

Să vedem ce majoritate se constituie și dacă grupul parlamentar PNL va cere schimbarea lui Orban din funcție, conform regulamentului”, a declarat, pentru Main News, senatorul AUR Claudiu Târziu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW