Friday, December 9, 2022
Jurnalism corect


Aderarea României la Spațiul Schengen. Care este următorul pas în cadrul procesului de evaluare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 august 2022

Aderarea României la Spațiul Schengen ar aduce după sine eliminarea timpilor de așteptare pe care transportatorii și cetățenii obișnuiți îi petrec la frontierele terestre cu Bulgaria și Ungaria, iar pe aeroporturile internaționale va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către și dinspre statele membre.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, luni, că susține aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: Iohannis și Ciucă salută anunțul lui Olaf Scholz: România este pregătită să intre în Schengen

Astfel, deși anunțul liderului de la Berlin nu echivalează cu intrarea propriu-zisă a României în Schengen, discuțiile referitoare la o posibilă aderare ar putea fi reluate la nivel european.

Următorul pas în cadrul procesului de evaluare este adoptarea Deciziei de eliminare a controalelor la frontierele interne, act care va consfinți aderarea propriu-zisă la Spațiul Schengen, potrivit Ministerului de Interne.

După această etapă, Consiliul Uniunii Europene, în formatul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), votează cu unanimitate (exclusiv statele membre UE care participa la Schengen) proiectul de Decizie. Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, intrarea în vigoare a Deciziei și, în final, aplicarea de către România a acesteia”, se arată pe site-ul schengen.mai.

Ulterior, dacă decizia finală a aderării va fi luată, românii vor putea trece frontierele cu Ungaria și Bulgaria fără să mai fie nevoie de controalele Poliției de Frontieră.

Astfel, românii vor putea călători în statele membre Schengen ca în oricare județ din țară.

Trecerea frontierei se poate realiza indiferent de oră și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc in spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil”, arată sursa citată.

Statele membre ale Schengen: 

Belgia
Italia
Danemarca
Franţa
Portugalia
Suedia
Germania
Spania
Finlanda
Luxemburg
Grecia
Islanda
Olanda
Austria
Norvegia
Cehia
Estonia
Letonia
Lituania
Malta
Polonia
Slovacia
Slovenia
Ungaria
Elvetia
Liechtenstein

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW