Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Olaf Scholz: Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele pentru a intra în Schengen / Politolog: E important să păstreze ce se mai poate păstra din UE

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 29 august 2022

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va declara luni, 29 august, la Praga, că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen, potrivit Reuters.

Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a primi statutul de membru. Voi lucra pentru a le vedea membre cu drepturi depline”, va declara Olaf Scholz, la reuniunile ministeriale din UE de la Praga, potrivit unui fragment publicat din discursul său.

Cancelarul german va mai preciza că „Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, pe care trebuie să o protejăm și să o dezvoltăm”.

„E important să se păstreze ce e mai poate păstra din UE”

Deși Germania s-a opus în trecut aderării României și Bulgariei la Schengen, invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina și crizele economice aferente au schimbat opiniile decidenților de la Berlin, a indicat prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, profesorul Andrei Țăranu

Scopul unor țări precum Germania sau Franța este să atragă cât mai mulți muncitori dinspre centrul, estul Europei, care să vină să facă migrație circulară – să îi aducă în agricultură, în munci care nu se desfășoară pe tot parcursul anului”, a declarat Andrei Țăranu.

Politologul a mai explicat că anunțul cancelarului german arată că Berlinul încearcă să își păstreze rolul de motor al Uniunii Europene.

În condițiile în care vedem țări precum Ungaria și Polonia, care au toate avantajele UE, dar s-au îndepărtat de valorile și principiile europene, e clar că pentru decidenții de la Bruxelles și de la Berlin e important să păstreze ce se mai poate păstra din UE”, a mai explicat profesorul universitar.

Totodată, anunțul lui Olaf Scholz ar demonstra că liderii din UE ar putea agrea decuplarea dosarului Schengen de Mecanismul de Cooperare și Verificare (argument principal folosit de Germania sau Olanda pentru a refuza aderarea României în Schengen), ceea ce înseamnă că România ar putea intra în Schengen fără să depindă de ridicarea MCV, susține Andrei Țăranu.

Bulgaria și Croația, sigur, cu o populație mai mică decât România, se apropie vertiginos de posibilitatea de a intra în Euro, în timp ce România nu îndeplinește niciuna dintre condițiile de eligibilitate.

În acest fel e de două ori scoasă din UE, atât în ceea ce privește libera circulație a persoanelor și mărfurilor, respectiv Schegen, și aderarea la zona Euro, marea realizare economică a UE”, este problema indicată de prodecanul Facultății de Științe Politice a SNSPA.

Foto: Facebook/ Olaf Scholz

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW