Aderarea României la Schengen, omisă în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu
Aderarea României la Spațiul Schengen, proces eșuat anul trecut și declarat „obiectiv național” de cabinetul Ciucă, nu se numără nici măcar printre țintele de politică externă enumerate în programul de guvernare al viitorului cabinet Ciolacu.
Viitorul guvern care va fi condus de Marcel Ciolacu și-a publicat miercuri, 14 iunie, programul de guvernare. Printre obiectivele de politică externă, menționate în document, se numără aderarea la OCDE, intrarea în Zona Euro și ridicarea vizelor pentru SUA, nu însă și aderarea la Spațiul Schengen.
Ratată anul trecut ca urmare a opoziției Austriei, aderarea la Spațiul Schengen a continuat să se regăsească până acum, cel puțin la nivel declarativ, printre țintele diplomației românești. Președintele Klaus Iohannis s-a deplasat la începutul acestui an la Sofia pentru a discuta cu omologul bulgar, Rumen Radev, despre o strategie comună pe tema Schengen, iar ulterior ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a vizitat în acest an România, fapt ce a marcat reluarea legăturilor bilaterale la acest nivel.
Predoiu: Există acest obiectiv în agenda MAI
Propus pentru a ocupa postul de ministru de interne în viitorul cabinet, Cătălin Predoiu, a oferit asigurări că aderarea la Spațiul Schengen se numără printre obiectivele asumate la nivelul MAI.
„Fără îndoială, există acest obiectiv în agenda MAI. Mai departe, sigur că trebuie gândite strategiile şi tacticile necesare, dar nu cred că e o problemă aici care ţine doar de România, nu cred că este doar o problemă a României, este o şi o problemă de aplicarea a tratatelor. Este şi o chestiune în atenţia Comisiei Europene şi, nu întâmplător, Comisia Europeană susţine România pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Este şi o problemă a celorlalte state membre care au susţinut România şi care continuă să o susţină. Deci este un subiect european, care trebuie abordat într-o manieră europeană şi cred că trebuie să gândim o acţiune complexă în acest în cadrul acestui subiect. Nu cred că a sta doar la poarta Schengen şi să spunem că suntem pregătiţi tehnic este suficient, cred că trebuie să facem puţin mai mult decât atât, de regulă porţile ferecate se deschid din interior şi cred că ar trebui să înţelegem mai mult ce se întâmplă în interior, care sunt doleanţele şi provocările statelor membre ale spaţiului Schengen, să le înţelegem şi să le abordăm cu o strategie potrivită”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii