Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


Acuzații grave din interiorul Poliției Capitalei. Șeful de la Serviciul care anchetează clanurile interlope acuză presiuni din partea fostei conduceri a Poliției Capitalei: Ni s-a cerut să nu mai lucrăm cu procurorii DIICOT / Mi s-a spus că dacă nu înțeleg mesajul nu o să-mi fie bine

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Interviuri Stirile zilei , at 13 august 2020 Etichete: , , , , , , ,

Serviciul Grupări Infracționale Violente din cadrul Poliției Capitalei s-ar fi confruntat anul trecut cu “presiuni” din partea conducerii, susține chiar șeful structurii, comisar-șef Marius Andrei. Șefii Poliției Capitalei de atunci ar fi cerut ca ofițerii din acest serviciu să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT în anchetele care vizau clanurile interlope. Comisarul Marius Andrei a explicat, în exclusivitate pentru mainnews.ro, presiunile simțite în 2019 și motivul pentru care aceste dezvăluiri sunt făcute abia acum, în contextul scandalului generat de uciderea interlopului Emi Pian. 

Presiunile ar fi început în anul 2019, când ofițerilor de la Serviciul Grupări Infracționale Violente li s-ar fi cerut în mod ferm de către foștii șefi din DGPMB, Radu Gavriș, fost adjunct al Poliției Capitalei, și Ciprian Adrian Miron, fost director general al Poliției Capitalei, să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT în anchetele de la nivelul serviciului.

“Mi s-a spus cât se poate de clar că dacă nu înțeleg mesajul dumnealor nu o să-mi fie bine”

Într-un interviu acordat mainnews.ro, comisarul-șef Marius Andrei a explicat că a fost atenționat că dacă nu respectă ordinele șefilor din DGPMB „nu o să-i fie bine”. Acestuia i-a fost propus chiar un post în cadrul unui alt serviciu pentru a fi scos de la conducerea Serviciul Grupări Infracționale Violente. Comisarul Marius Andrei a refuzat, moment în care, susține acesta, au început presiunile.

“Aceste ingerințe au apărut în 2019. Ni s-a solicitat în mod ferm, progresiv, gradual, de a nu mai face activități sub coordonarea procurorilor DIICOT. De către domnul director general la vremea respectivă, comisar-șef Miron și de către domnul director-general adjunct, comisar Radu Gavriș. Mi s-a spus cât se poate de clar că dacă nu înțeleg mesajul dumnealor nu o să-mi fie bine. În luna ianuarie eram în concediu. Cu ocazia reorganizării au fost aruncate două funcții de șef de birou la nivelul Serviciului, deși discutasem cu domnul Radu Gavriș despre potențialii șefi de birou care ar putea să coordoneze pe mai departe activitatea acestor structuri. Erau polițiști de foarte mult timp în cadrul structurii, cunoșteau oamenii, cunoșteau activitățile care se desfășurau. Erau niște propuneri pe care eu le consideram viabile. M-am trezit în concediu că sunt nominalizați alți doi colegi de la o altă unitate de poliție și mi s-a transmis cât se poate de clar că dacă nu înțeleg mesajele Poliției Capitalei ne strângem mâinile și fiecare merge pe drumul lui. Asta se întâmpla în luna ianuarie. În luna februarie am fost chemat și mi s-a spus cât se poate de clar că este o funcție disponibilă la o altă structură și că ar fi bine până a doua zi să dau un răspuns. Era vorba de o funcția mai mare, am considerat că nu se dorește numirea mea acolo doar pentru competențe manageriale ci pentru a se scăpa cumva de mine de la conducerea acestui Serviciu, motiv pentru care am refuzat. În lunile următoare au fost presiuni puse asupra noastră„, a declarat șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente, pentru mainnews.ro.

„Ni s-a cerut cât se poate de clar să nu mai lucrăm cu procurorii DIICOT”

Șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente aprobă faptul că foștii șefi DGPMB au cerut în mod expres ca Serviciul să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT, scopul fiind unul lesne de înțeles, ca anchetele care vizau clanurile interlope să fie încetinite.

„Ni s-a cerut cât se poate de clar să nu mai lucrăm cu procurorii DIICOT. Aceste solicitări au fost inclusiv în ședințe cu colegii mei. Am întrebat în repetate rânduri de ce, și mai mult decât atât am încercat să  explic viziunea noastră. Eram ferm convinși și suntem că viziunea noastră este corectă fiindcă este normal ca aceste grupuri infracționale să fie documentate pentru întreaga activitatea infracțională pe care o desfășoară. Nu este normal să scindezi infracțiunile, să le rupi în două pe românește și să îi trimiți în judecată pentru mai puține infracțiuni. Experiența ne-a arătat de fiecare dată că în momentul în care am avut această abordare condamnările au fost mult mai mari, s-au putut pune concluzii mult mai bune, eficiente, finalitatea judiciară în cele din urmă a fost una pozitivă”, a mărturisit comisarul-șef Marius Andrei.

Întreaga activitate a Serviciului a fost afectată, mai susține comisarul Marius Andrei, care a adăugat că o parte din anchetele de la DIICOT au fost întrerupte „de pe o zi pe alta”.

„O parte din delegările de la DIICOT au fost încetate de pe o zi pe alta, nu toate, însă datorită acestor presiuni care au fost puse pe întreg Serviciul, automat întreaga activitate a Serviciului a avut de suferit. Am fost în imposibilitatea de a mai putea lucra normal, eficient, calificat. Practic noi trebuia să ne apărăm, trebuia să ne ocupăm de acele cercetări pe care le aveam, controale de fond. În momentul în care a fost prezentată analiza de climat organizațional lucrul ăsta s-a făcut în absența mea ca șef de Serviciu. La ședința respectivă, domnul director general adjunct (n.r. Radu Gavriș) pe linie de poliție judiciară a prezentat în termeni negativi toată activitatea și constatările puse de către colegii de la psihologie. Interpretare care s-a dovedit total subiectivă și care nu avea legătură cu concluziile puse de colegii de la psihologie. În momentul în care am revenit din concediu am solicitat să mi se aducă și mie la cunoștință materialul respectiv și lucrurile stăteau cu totul altfel. Vis-a-vis de anchetele care au fost întrerupte de pe o zi pe alta la nivelul DIICOT, vă pot spune cu certitudine că aveam o altfel de speță de documentare la vremea respectivă, dar nu știu faza în care se află acel dosar în momentul de față, noi de la momentul respectiv nemaiavând contact cu ancheta”, a adăugat comisarul-șef.

Polițiștii de la Serviciul Grupuri Criminale acuză că instituția este infiltrată de clanurile interlope / Șeful serviciului nu-și atribuie mesajul, dar spune că arată realitatea

Miercuri a apărut în spațiul public o scrisoare în care polițiștii din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale reclamă exact situația semnalată și de comisarul-șef Marius Andrei. Șeful Serviciului spune acel mesaj nu îi aparține, dar că reflectă în concret realitatea. Scrisoarea polițiștilor poate fi citită AICI.

„Acel mesaj care a apărut în presă nu este al nostru, nu ne aparține, însă acel mesaj arată în concret ce s-a întâmplat anul trecut. Noi am discutat cu foarte mulți colegi, le-am adus la cunoștință tuturor acele nedreptăți. La finele anului trecut, toate aceste aspecte le-am adus la cunoștință șefilor ierarhici. Era clar că trebuia să se schimbe ceva și pentru asta am făcut demersuri sub semnătură proprie. Vreau să asigur că opinia publică că toate acele mesaje care au fost transmise în ultima perioadă cu privire la polițiștii acestui serviciu cum că am proteja grupările infracționale, toate aceste informații sunt eronate, total false, nu ne fac onoare. Din acest motiv am ales să ies public și să transmit acest mesaj cetățeanului de rând din București, să fiu perceput și înțeles cât se poate de corect. Noi ne vom face treaba în continuare. Nu spunem că știm tot, că nu se vor mai întâmpla evenimente în București, însă vom face tot ce depinde de  noi pentru a avea rezultate pozitive și pentru a putea ca aceste evenimente negative să se mai întâmple în București”, a declarat Marius Andrei.

„Anchetele nu sunt afectate de factori externi”

În textul anterior menționat, pe care comisarul Marius Andrei nu și-l atribuie, dar îl aprobă, polițiștii semnalează și faptul că prin relații și legături cu politicieni și polițiști, clanurile interlope doresc stoparea anchetelor care îi vizează. Referitor la acest aspect, șeful de la Serviciul care anchetează clanurile interlope susține că anchetele nu ar fi afectate de factori externi.

De asemenea, întrebat de ce aceste presiuni ies abia acum la iveală, în contextul scandalului generat de conflictele dintre clanurile interlope Rinu și Duduianu, comisarul Marius Andrei spune că a încercat să rezolve problema apărută anul trecut instituțional.

„Nu vreau să se facă speculații pe această temă. Nu facem parti-pris-uri, nu ne interesează calitatea persoanei în momentul în care avem o anchetă în desfășurare. Din punctul nostru de vedere toate activitățile le desfășurăm sub supravegherea unui procuror.(…)Din punctul meu de vedere nu (n.r. anchetele nu sunt afectate de factori externi).(…)Ieșirea mea a fost decisă de acele mesaje publice care au apărut în presă cu privire la faptul că polițiștii pe care îi coordonez, sau chiar persoana mea, am proteja grupările infracționale. Este un mesaj tendențios. Este regretabil că se întâmplă aceste lucruri mai ales că el a apărut pe surse judiciare, asta ar presupune că ar veni cumva din interior. Noi nu ne-am dorit ca lucrurile astea să se întâmple public. Ne-am dus această problemă demn instituțional, dar în momentul în care suntem acuzați public mi se pare corect că este de datoria mea să reprezint structura și să spun că sunt niște afirmații false. Am încercat să fim demni și să rezolvăm problema instituțional, în interior. Am ieșit acum în al 12-lea ceas doar pentru că lucrurile astea au apărut în spațiul online”, a concis șeful Serviciului care anchetează clanurile interlope.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW