Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Acord pentru dezvoltarea centralei nucleare modulare de la Doicești

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 iulie 2024

Compania RoPower, unde Nuclearelectrica deține jumătate dintre acțiuni, a încheiat miercuri cu Fluor Corporation un acord pentru a doua etapă a studiilor privind realizarea reactoarelor modulare la Doicești, județul Dâmbovița, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada SUA la București. 

Conform sursei citate, cea de-a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) va permite proiectului să treacă la o decizie finală în ceea ce privește investiția și construcția.

„Astăzi, la București, în marja Summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și climei (P-TECC), a avut loc semnarea contractului dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești. Este un pas major pe care România îl face în direcția realizării acestui proiect, marcând continuarea unei colaborări strategice cu Fluor, o companie cu experiență globală în proiecte industriale mari. Proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa. Acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA)”, a transmis ministrul energiei, Sebastian Burduja.

NuScale Power și RoPower (compania de proiect) au încheiat, la începutul anului 2023, contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru centrala NuScale (462 MWe) din România.

Lucrările FEED vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești.

Proiectul, care va dura 8 luni, include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic național.

Autoritățile speră că prin această investiție vor fi generate peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte beneficii comunității locale.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW