Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


A început lupta pentru șefia USR. Cine sunt care i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 iunie 2024

Cătălin Drulă a demisionat luni din funcția de președinte al USR, în urma rezultatelor mult sub așteptări înregistrate la alegerile locale și cele europarlamentare. 

Criză majoră în USR din cauza rezultatelor extrem de slabe la aceste alegeri. Cătălin Drulă a renunțat la funcția de președinte, iar incertitudinea este cuvântul de ordine în partidul fondat de Nicușor Dan. Proaspăt reales în funcția de primar al Capitalei, medaliatul cu aur la Olimpiada internațională de matematică a ținut să excludă din capul locului revenirea într-un partid politic.

Fritz și-a anunțat public candidatura pentru șefia USR

În schimb, trei alți trei lideri importanți ai USR, cu toții realeși ca primari în localitățile pe care le conduceau, ar putea viza locul lăsat liber de Cătălin Drulă. Primul dintre ei, Dominic Fritz. Primarul municipiului Timișoara și-a anunțat sus și tare interesul de a prelua șefia partidului.

„Relevant acum pentru România e să avem un președinte de dreapta pentru că e clar că proiectul PSD de a nimici PNL a reușit. PNL mai are 11 CJ-uri. Aici, în Timiș, au executat propriul președintele de CJ și a câștigat acum PSD-istul, la Caraș Severin a pierdut PNL în fața PSD, la Suceava, la Prahova. Situația e gravă și trebuie să ne întrebăm dacă vrem cu adevărat să aibă PSD toată puterea. Asta e miza acum: Toate forțele de dreapta trebuie să se întrebe ce trebuie să se întâmple. Și pentru un astfel de proiect eu am spus că voi candida la președinția partidului tocmai ca să găsim o formă prin care ne putem coagula cu toții pentru că prea mult s-a spart dreapta”, a declarat Dominic Fritz, într-o emisiune pe B1 TV.

Lasconi nu spune nu

Un alt nume luat în calcul este cel al Elenei Lasconi, cea care tocmai a obținut un nou mandat de primar al orașului Câmpulung Muscel. Fosta jurnalistă se bucură de o cotă destul de bună de imagine în afara partidului, însă în interiorul USR părerile sunt împărțite în privința sa. Lasconi ar fi trebuit să deschidă lista pentru europarlamentare, însă a fost retrasă din cauza unui scandal public cu fiica sa, pornit de la o declarație privind căsătoriile între persoane de același sex. Întrebată despre o asemenea posibilitate, Elena Lasconi a declarat că se va consulta cu colegii.

„Dacă vrei să mergi la câștig trebuie să ai un target, unde vrei să ajungi, să nu îți stea nimic în cale, nu cu orgolii. Nu m-am așteptat să fie atât de rău, am crezut că va fi sub 20%, dar nu așa rău. Când am discutat pentru europarlamentare, aveam în cap un scor de minimum 30%, pentru asta trebuia să luptăm. Suntem singura alternativă de dreapta din România și o să reînviem. Sunt multe greșeli, trebuie discuții în partid, e bună câteodată și o lovitură din asta ca să știi că nu ți se cuvine totul. Unii, când ajung la conducere, le ia Dumnezeu mințile, cred că își dă seama Drulă că a greșit enorm, dar e înconjurat de niște băieți, și ei trebuie să dea un pas înapoi. Cred că a făcut o greșeală și cu mine, pentru asta lumea i-a amendat, nu au luat în calcul atât de mult Elena Lasconi, m-au garat la gara de la Câmpulung. Eu chiar sunt o forță, fiecare primar pe care-l cunosc și a reconfirmat merită respectul”, a declarat Lasconi.

Un al treilea nume vehiculat este cel al lui Lucian Stanciu Viziteu. Fostul deputat câștigat un nou mandat de primar al municipiului Bacău și vine astfel cu o cotă bună de încredere.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW