Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A fost semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși din București/ România are doar 24 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 22 august 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Sănătăţii, Alexandru  Rafila, a semnat, marți, 22 august,  contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, iar lucrările vor începe în prima săptămână din septembrie.

Noua clădire va avea  două  săli de operaţie pentru pacienţii cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienţii critici, 16 paturi ATI postcritici şi 10 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, informează Ministerul Sănătății.

În cadrul centrului va funcţiona şi un nou ambulatoriu de specialitate. Valoarea investiţiei este de 56 milioane de euro şi face parte din Proiectul derulat de Ministerul Sănătăţii cu Banca Mondială. Durata de execuţie a obiectivului de investiţii este de 26 de luni.

„Construcţia şi finalizarea centrelor pentru mari arşi reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiţii şi de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu autorităţile locale din întreaga ţară. Responsabilitatea, profesionalismul şi buna credinţă sunt principiile după care funcţionează echipa actuală a Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Se lucrează și la Centrul de Mari Arși de la Timișoara. În prezent, doar 24 de paturi pentru pacienții cu arsuri grave

Oficialii Ministerului Sănătății precizează că lucrările  de construcţie a Centrului de Mari Arşi de la Timişoara au început în luna iunie. Până la finalul anului urmează să fie semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arşi de la Târgu-Mureş. În România, există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, potrivit Guvernului României.

Aceste locuri sunt cu mult sub numărul mare de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi şi pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant, a subliniat sursa citată. Potrivit datelor Main News, în spitalele județene și municipale sunt aproximativ 300 de paturi în care pot fi tratați pacienții cu arsuri de o gravitate medie.

România are un  protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles, potrivit Executivului României.

Comentarii