Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicușor Dan explică de ce lucrările de reabilitare a rețelelor de termoficare pe bani europeni încă nu au început

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Mulți bucureșteni suferă în această iarnă din cauza problemelor de aprovizionare cu apă caldă și căldură, apărute din cauza infrastructurii precare, în care nu prea s-a investit în ultimele decenii. În condițiile în care posibilitățile financiare ale Primăriei Capitalei sunt limitate, mare șansă o reprezintă o finanțare europeană de 216 milioane euro, obținută anul trecut, prin care se vor reabilita 212 km de conducte.

Într-o postare publicată marți, 18 ianuarie, fostul primar al Capitalei Gabriela Firea, cea care ar fi putut să obțină acești bani încă din 2016, dacă nu falimenta Radet, a sesizat că PMB nu a demarat, încă, licitațiile pentru efectuarea acestor lucrări.

Numai că, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, arată actualul edil, Nicușor Dan. Acesta a explicat că, din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 212 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte, lucrări care fuseseră atribuite companiei municipale Energetica, în mandatul Gabrielei Firea.

Nicușor Dan susține că ritul în care s-a mișcat Energetica nu era foarte rapid, așa că pentru o parte dintre aceste lucrări a lansat licitații pentru contractarea unor firme private.

„Din punct de vedere tehnic, înlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi făcută înainte de înlocuirea altor 63 km de conducte. Toți cei 63 de km au fost alocați de administrația Firea companiei municipale Energetica, care în mandatul Firea a reușit să înlocuiască 7 km! A trebuit mai întâi să deblocăm situația financiară (pentru că nu mai venea nimeni să lucreze cu Primăria) și apoi să scoatem la licitație 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km rămași în 6-7 ani), pe care începem lucrările primăvara asta. Am lăsat 16 km la Energetica, care a făcut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este în curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP și cu Banca Mondială”, arată Nicușor Dan.

Ce nu spune edilul este că a reușit atribuire pentru doar circa 20 km de magistrală principală, însă pentru un lot procedura s-a anulat. Probabil că și acesta va fi atribuit Energetica.

Tabloul rețelei de termoficare din București

Sistemul de transport al energiei termice din București, unul dintre cele mai mari din lume, are 954 km de conducte în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din 954,09 km, lungimea rețelei termice primare, 11,1% au o vechime mai mică de zece ani, 9,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 8,8% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 70,3% având o vechime de peste 25 de ani. Din cei 2.963,3 km rețele termice secundare, 21,8% au o vechime mai mică de zece ani, 16,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 13,5% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 47,9% având o vechime de peste 25 de ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW