Uciderea Raisei: Ce nu a lămurit nimeni
La patru zile de la accidentul tragic în care Raisa, o copilă din București, moare călcată de o mașină de poliție, numeroase întrebări nu își găsesc, încă, răspunsul.
32 de ore
a durat până șeful Poliției Capitalei a ieșit public să spună că agentul aflat la volan nu se deplasa spre o urgență
4 zile (până acum)
au trecut și nu există o informare oficială, clară, concretă, fără loc de interpretare, cu privire la contextul deplasării polițistului – de unde, exact, venea, unde, exact, se ducea și la ordinul cui
Cronologia
Joi, 13 ianuarie 2022, ora 13:30: Un polițist care gonește pe Bulevardul Laminorului din Sectorul 1 lovește în plin două copile care traversează strada pe trecerea de pietoni.
În urma rănilor suferite, una dintre fete, Raisa, este declarată decedată de medicii sosiți la fața locului.
O imagine în care pare că polițistul ar verifica cu piciorul starea copilei stârnește consternare (vezi foto articol).
Mai mulți martori susțin că polițistul aflat la volanul mașinii de poliție ar fi fost ajutat de colegi de-ai săi, sosiți acolo după accident, să se schimbe și să părăsească zona.
Ce nu a lămurit nimeni: Nici până în momentul de față, Poliția Capitalei nu a ieșit public să dezmintă sau să confirme informațiile potrivit cărora agentul ar fi fost sprijinit în a pleca rapid de acolo. În condițiile în care părăsirea locului accidentului este pedepsită de legislația din România, autoritățile au datoria de a lămuri dacă au existat circumstanțe care să justifice un eventual gest de acest fel.
Joi, 13 ianuarie 2022, ora 15: Poliția Capitalei confirmă, oficial, informațiile potrivit cărora una dintre copile nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată.
Misiunea care nu există
Joi, 13 ianuarie 2022, după ora 15: Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei declară că agentul de poliție se afla în misiune, pentru că misiunea începe în momentul în care polițistul intră în serviciu.
„În cadrul anchetei se va stabili în ce direcţie se deplasa, dacă se foloseau sau nu se foloseau semnale luminoase, acustice, care era misiunea în care era angrenat poliţistul”, declară Diana Sarca.
Reprezentanții Poliției Capitalei nu spun, în ciuda insistențelor presei, dacă misiunea avea un caracter urgent, care să justifice viteza vizibil mare și utilizarea semnalelor luminoase.
Joi, 13 ianuarie 2022, ora 19: Șeful Guvernului cere anchetă rapidă în cazul tragediei, fără să solicite Poliției să furnizeze toate informațiile cu privire la contextul deplasării polițistului.
„Am aflat cu tristețe despre tragicul accident rutier în care o fetiță și-a pierdut viața, astăzi, în București, după ce a fost lovită de o mașină a Poliției. Sunt consternat de moartea violentă a copilei și transmit condoleanțe familiei îndoliate. Am vorbit cu ministrul Sănătății și am încredere că medicii vor face tot ce e necesar pentru îngrijirea, în cele mai bune condiții, a celei de a doua fetițe, despre care am primit asigurări că este în afara oricărui pericol. I-am cerut ministrului de Interne să se asigure că ancheta privind stabilirea responsabilității se derulează rapid. Cei care reprezintă o autoritate publică, mai ales când poartă uniformă, sunt primii datori să protejeze cetățenii și să se asigure de respectarea legii”, transmite Nicolae Ciucă.
Joi, 13 ianuarie 2022, ora 19: STS anunță că au fost primite nouă apeluri la 112
„Au fost identificate nouă apeluri care anunțau acest eveniment. Primul apel a fost primit la 112 la ora 13:32:15 și a fost efectuat de către conducătorul vehiculului implicat în accident, care s-a recomandat ca fiind polițist. Ulterior, au mai fost primite alte 8 apeluri în legătură cu acest eveniment la orele: 13:33:17, 13:33:30, 13:34:03, 13:35:35, 13:35:41, 13:37:23. 13:38:46 și 13:45:33”, potrivit instituției.
Vineri, 14 ianuarie 2022, aprox. ora 15: Parchetul lămurește, în sfârșit: nu era nicio urgență
Polițistul implicat în accident nu se afla într-o misiune cu caracter urgent, astfel că viteza maximă legală nu a fost respectată, susține purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Vineri, 14 ianuarie 2022, ora 17: După ce polițistul părăsește sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și, după ce, în dimineața acestei zile, se prezintă la Poliția Rutieră, procurorii anunță că au dispus, în cazul său, măsura controlului judiciar. Măsură care îl lasă în libertate, însă cu o serie de restricții și obligații. Este acuzat de ucidere din culpă. Trebuie subliniat că nimeni, în nicio clipă, nici în prezentul material, nu acuză o intenție din partea polițistului.
În ciuda insistențelor presei de a obține punctul de vedere al polițistului, agentul refuză să răspundă întrebărilor.
Vineri, 14 ianuarie 2022, ora 21: După 32 de ore la producerea tragediei, șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, anunță informația anunțată deja de parchet: agentul nu se deplasa spre o urgență, astfel că modul de deplasare nu este justificat.
După o zi și jumătate, Berechet cere scuze pentru moartea copilei și anunță că polițistul aflat la volan a fost trecut în rezervă. Mai spune că oamenii legii vor fi verificați în București, pentru a se vedea în ce condiții folosesc semnalele acustice și luminoase.
Ce nu a lămurit șeful Poliției Capitalei: Din nou, în ciuda insistențelor jurnaliștilor, Bogdan Berechet (care, spre deosebire de purtătorul de cuvânt, are și putere de decizie), nu spune, concret, ce activitate desfășura agentul.
Luni, 17 ianuarie 2022, ora 15: La patru zile de la tragedie, Poliția Capitalei mai dă câteva detalii legate de „misiunea” polițistului.
„Pe parcursul zilei de 13 ianuarie, polițistul în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a participat, conform unui plan de acțiune, la verificări privind modul în care sunt respectate prevederile privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, verificări ce au avut loc la patru unități de învățământ. Ulterior, polițistul s-a deplasat pentru soluționarea unor lucrări, verificări solicitate de către structura de evidență a populației”, se arată în informarea instituției.
Ce nu a lămurit nimeni: Niciun reprezentant al Poliției Capitalei sau Poliției Române nu explică de ce aceste informații nu au fost furnizate imediat, în condițiile unui interes public justificat cu privire la deplasarea polițistului care a provocat accidentul mortal.
Culmea, nici după patru zile, instituția nu furnizează toate detaliile cazului. Și nici nu precizează clar, fără loc de interpretare, dacă informațiile au un caracter nepublic și, dacă așa e, de ce.
Luni, 17 ianuarie 2022, ora 10: Tot după patru zile, ministrul de Interne anunță că a cerut „transparență”.
„Imediat după producerea tragediei, am solicitat transprență și celeritate în documentarea acestui caz. Am alocat resurse și am sprijinit ancheta. Polițistul a fost pus la dispoziție de către Poliția Capitalei”, spune Lucian Bode.
În contextul în care polițistul era integrat din sursă externă în poliție, șeful MAI mai spune că a luat decizia reevaluării acestei modalități de încadrare.
Poliția Rutieră ar fi notificat în repetate rânduri, ultima dată în septembrie 2021, Primăria Capitalei cu privire la faptul că mai multe treceri de pietoni de pe bulevardul Laminorului, unde a avut loc tragedia, trebuie refăcute. De altfel, trecerea pe care au fost lovite copilele este ștearsă aproape în totalitate. Este semnalizată doar cu ajutorul indicatoarelor rutiere. Main News a solicitat Primăriei Generale un punct de vedere și informații pe această temă.
Luni, 17 ianuarie 2022: Presa află că polițistul care a accidentat-o mortal pe copilă intră în concediu.
Cu toate rigorile unei anchete penale care se află în desfășurare, Poliția Capitalei are datoria, nu posibilitatea, de a furniza rapid, transparent și concret toate informațiile care sunt legate de modul în care s-a produs tragedia.
Sub nicio formă nu poate exista justificare pentru faptul că abia după 32 de ore, șeful Poliției Capitalei anunță că polițistul nu se deplasa într-o misiune cu caracter urgent. Nici măcar o urgență nu justifică punerea în pericol a cetățenilor, cu toate că, fără doar și poate, obligația pietonilor și șoferilor de a facilita accesul spre intervenție nu poate fi pusă în discuție.
Într-o situație de criză de acest fel, responsabilii unei instituții precum Poliția trebuie să facă toate demersurile posibile și legale pentru a transmite populației sentimentul de siguranță, onestitate și dreptate. Riscul unei senzații generale că se încearcă mușamalizarea este extrem de periculos pentru o instituție care are rolul de a salva vieți.
În egală măsură, factorii de decizie trebuie să prezinte rapid și concret măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de tragedii. Și să le aplice.
Comentarii
[…] Uciderea Raisei: Ce nu a lămurit nimeni […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/uciderea-raisei-ce-nu-a-lamurit-nimeni/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/uciderea-raisei-ce-nu-a-lamurit-nimeni/ […]