Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicușor Dan: Veniturile reale ale PMB în 2022 vor fi la jumătate faţă de cele din 2021

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2021

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat marți, 21 decembrie, că veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) în anul 2022 vor fi la jumătate din cele pe anul 2021. Astfel, susține edilul general, PMB nu va putea asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

„ (…) Aşa cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, ceea ce va pune Primăria Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate. Vă aduc aminte, ca exemplu, România în criza din 2010. În 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii, în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum se, din păcate, preconizează pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2022”, a declarat Nicușor Dan marți, 21 decembrie.

Nicușor Dan a explicat apoi ce buget a avut primăria pe care o conduce în 2021 și cum au fost cheltuiți banii.

„În 2021, Bucureştiul a avut un buget de 10 miliarde de lei. Aceste 10 miliarde s-au dus: 6 miliarde la sectoare, 4 miliarde la Primăria Capitalei. Cu cele 4 miliarde care au venit la Primăria Capitalei, două miliarde s-au dus pe subvenţii, un miliard pe termie, un miliard pe transport public.

Bugetul pentru celelalte servicii, bugetul real, cum îl numesc eu, a fost de două miliarde de lei, din care am plătit spitale, teatre, muzee, investiţii în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic, semafoare şi toate celelalte.

În anul 2022, bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot 6 miliarde la sectoare, tot 4 miliarde la Primăria Municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că, şi subliniez, chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de 3 miliarde, în loc de două miliarde, adică subvenţia pe termie va fi de două miliarde, în loc de un miliard. Şi atunci, bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii, repet, spitale, teatre, muzee, investiţii în termoficare, străzi, semafoare, iluminat public, clădiri cu risc seismic, va fi de un miliard, în loc să fie de două miliarde, adică la jumătate faţă de anul 2021”, a explicat edilul.

În acest sens, primarul general a avansat două soluții, pe care de altfel le-a și trimis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, dar Nicușor Dan a explicat că „nu a găsit deschiderea necesară”.

„O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat.

O altă soluţie este ca acest supliment de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare, pentru că administrăm, cu toată simpatia pe care o am pentru primăriile de sector şi pentru primarii de sector, administrăm împreună aceiaşi oameni.

Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022”, adăugat el.

În fine, edilul cere Guvernului şi Parlamentului să facă modificări în bugetul naţional, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie.

„Şi sper să găsim înţelepciunea, la nivelul Guvernului şi la nivelul parlamentarilor, astfel încât să putem să operăm acele modificări de buget de care bucureştenii au nevoie”, a conchis Nicușor Dan.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW