Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacția Ambasadei SUA la București, după excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

Ambasada Statelor Unite ale Americii în București a reacționat marți, 14 decembrie, în cazul excluderii judecătorului Cristi Danileț din magistratură, sancțiune decisă luni de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ambasada se arată „profund îngrijorată” de acest caz și încurajează noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație.

Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, se arată pe pagina de Facebook a U.S. Emabssy Bucharest.

Danileț, exclus din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmis luni, 13 decembrie. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Cu majoritate, În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în hotărârea Secției pentru judecători a CSM.

Potrivit articolului 99 din Legea nr. 303/2004, constituie abateri disciplinare: „a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

În acest caz, este vorba despre niște filmări postate de Cristi Dănileț pe platforma TikTok.

Val de critici la adresa CSM

Această hotărâre adoptată luni de Consiliul Superior al Magistraturii a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică.

USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană, în timp ce deputatul PNL Cristian Băcanu arată că România ar putea pierde din nou un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.

Dacian Cioloș a anunțat deja ce a discutat marți, 14 decembrie, cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Iată și ce spune ministrul Justiției despre cazul judecătorului Danileț

Vezi și prima reacție a judecătorului Cristi Danileț, după decizia excluderii sale din magistratură

Foto: Cristi Danilet/ Facebook

Comentarii


  • Ambasada USA nu trebuie sa fie surprinsa la decizia eliberării lui Danilet din magistratura.Nici nu ar trebui sa-si facă propriu comentariu pe Deciziile instantelor din România.Nimeni,dar nimeni nu trebuie sa intervină în Deciziile interne ale vreunui stat.Avem dreptul la o decizie independenta.Prea de multe ori Ambasada USA își da cu presupusul în Deciziile politice ori juridice luate .Nu au dreptul.Dar fac acest lucru doar în România unde nu avem conducători „verticali”drepti,cinstiți,mândri.Nu, avem conducători numiți cu intervențiile lor,de asta au „tupeul „sa urecheze pe oricine doresc. Au ajuns pana acolo încât mai multe Ambasade ne trag la răspundere pt.unele decizii luate de instituții ale statului împotriva încălcării unor norme comerciale ca ex.Franta ,impunerea de taxe comp.straine ex.USA etc.Ma tot întreb de ce numai în România?voi Romanii nu va întrebați?nu cunoașteți răspunsul?Ei răspunsul este ca în România conducătorii sant nici,voturile sant de forma ,de bătaie de joc,câștiga cine numără sau coordonează programul.Cine trebuie câștiga, nu poporul Roman decide,STS decide,plătit din banii noștri.Am văzut la sect.1 și nu numai,cu sprijinul corupților din Magistratura și apărați de dictatura Iohannis.

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 3765 additional Info to that Topic: mainnews.ro/reactia-ambasadei-sua-la-bucuresti-dupa-excluderea-judecatorului-cristi-danilet-din-magistratura/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW