Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu confirmă că alegerile interne din PNL și USR PLUS au afectat deciziile politice: Moțiunea de cenzură trebuie oprită

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2021

Florin Cîțu a afirmat miercuri, 8 septembrie, că alegerile interne din PNL și USR PLUS au afectat „oarecum” deciziile politice din ultima perioadă și cere foștilor parteneri de la guvernare să renunțe la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, pentru a se întoarce la negocieri.

Dacă lucrurile merg prea departe şi USR, PSD, AUR dau jos un guvern PNL va fi complicat să le explicăm votaţilor PNL că vom sta la masă cu cei care au stat lângă AUR şi PSD să dea jos propriul guvern. Ar fi complicat şi de aceea le spun că este încă timp să ne gândim şi să găsim o soluţie acum. Avem o moţiune, am înţeles, am primit semnalul, toţi am primit semnalul, dar sper că şi ei au primit semnalul: nu poţi să şantajezi actul de guvernare”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unui interviu acordat Antena3, citat de News.ro.

Premierul a precizat că toți liderii politici ar trebui să analizeze la rece criza politică generată de revocarea fostului ministru al Justiției, Stelian Ion.

Soluţia este simplă: dacă vrem să dialogăm, nu putem să avem armele pe masă, cuţitele pe masă, deci nu putem să facem acest lucru şi atunci trebuie oprită această moţiune”, a adăugat premierul.

Florin Cîțu susține că variantele prin care se poate ieși din actuala criză ar fi ca USR PLUS să își retragă semnăturile de pe moțiunea de cenzură inițiată cu AUR sau să aștepte decizia Curții Constituționale a României.

Problema este aici nu de procedură, este de morală. A depune o moţiune împotriva propriului Guvern, doar PSD-ul a făcut aşa ceva. Este o metodă inventată de Liviu Dragnea, dar văd că şi la politicienii noi prinde. Cea mai mare problemă pe care o avem este să depui o moţiune alături de AUR şi aici iarăşi este o problemă de morală dar fiecare, repet, trebuie să trăiască cu propria conştiinţă”, susține șeful Executivului.

CITEȘTE ȘI: SURSE Premierul pregătește revocarea secretarilor de stat și prefecților USR PLUS

Context

USR PLUS și AUR au depus vineri, 3 septembrie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, după ce premierul l-a revocat din funcție pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, și a refuzat să își dea demisia, pentru a menține USR PLUS la guvernare.

De atunci, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a convocat 4 ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, dar parlamentarii PSD și PNL au lipsit și nu au asigurat cvorum, astfel că Parlamentul nu a reușit să stabilească un calendar al moțiunii.

După prima ședință a BPR, de vineri, Parlamentul ar fi trebuit să comunice Guvernului moțiunea de cenzură, ceea ce ar fi demarat procedura de demitere a Executivului, doar că Ludovic Orban a făcut acest lucru abia în această săptămână, având în vedere că nicio ședință BPR din ultima săptămână nu s-a putut desfășura în condiții normale.

Tabăra lui Florin Cîțu a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la semnăturile parlamentarilor USR PLUS și AUR, multe dintre ele transmise electronic, dar și Dan Barna și George Simion au asigurat că reprezentanții partidelor pe care le conduc au semnat legal moțiunea de cenzură.

A existat și o solicitare din partea grupului PNL de la Senat, de a obține 2 săptămâni pentru a analiza semnăturile, dar, pentru că parlamentarii PSD au lipsit de la vot, procedura a fost amânată.

Între timp, Cîțu a cerut Curții Constituționale a României să tranșeze conflictul generat de moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR, argumentând că modul în care a fost inițiată, depusă și comunicată Executivului ar fi încălcat prevederile Constituției, potrivit sesizării obținute de Main News.

Anca Dragu, președintele Senatului, a anunțat că a convocat plenul reunit al Parlamentului pentru joi, ora 16:00, pentru a citi moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, și că dezbaterea și votul ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Congresul pentru alegerea noului președinte al Partidului Național Liberal va avea loc pe 25 septembrie. Florin Cîțu și Ludovic Orban sunt cei doi contracandidați. În paralel, Congresul USR PLUS va avea loc tot în luna septembrie, iar Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău se luptă pentru a obține șefia partidului.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW