Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Scandalul moțiunii de cenzură, mutat la CCR. Ce argumente invocă premierul Florin Cîțu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2021

UPDATE CCR i-a chemat pe reprezentanții Guvernului și Parlamentului până pe 15 septembrie să își exprime punctul de vedere cu privire la conflictul izbucnit pe marginea moțiunii de cenzură.  Termenul pentru ședința de judecată se va stabili ulterior.

Știrea inițială

Premierul Florin Cîțu cere Curții Constituționale a României (CCR) să tranșeze conflictul generat de moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR, argumentând că modul în care a fost inițiată, depusă și comunicată Executivului ar fi încălcat prevederile Constituției, potrivit sesizării obținute de Main News.

După cum Main News a scris aici, Florin Cîțu a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, după ce președinții Camerei Deputaților și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, au convocat plenul Parlamentului joi, ora 16:00, pentru a citi moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR.

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, se arată în sesizarea transmisă de Guvern la CCR.

Concret, Guvernul susține că semnăturile parlamentarilor USR PLUS și AUR de pe moțiunea de cenzură erau nevalide, întrucât au fost transmise prin intermediul mijloacelor electronice, ceea ce ar însemna că nu a fost atins numărul minim de semnături necesare pentru a iniția o moțiune de cenzură.

Un alt argument invocat de prim-ministru ar fi că moțiunea de cenzură nu a fost comunicată Guvernului în aceeași zi în care a fost depusă, adică vineri, 3 septembrie.

Nu rezultă în mod necesar din interpretarea sistematică a textului regulamentar faptul că prezentarea moțiunii de cenzură trebuie să se facă în birourile permanente în aceeași zi în care a fost depusă în Parlament, însă comunicarea moțiunii către Parlament trebuie să se realizeze în aceeași zi în care moțiunea a fost depusă. Această interpretare sistematică este fundamentată și de o logică instituțională”, potrivit sursei citate.

Context

USR PLUS și AUR au depus vineri, 3 septembrie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, după ce premierul l-a revocat din funcție pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, și a refuzat să își dea demisia, pentru a menține USR PLUS la guvernare.

De atunci, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a convocat 4 ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, dar parlamentarii PSD și PNL au lipsit și nu au asigurat cvorum, astfel că Parlamentul nu a reușit să stabilească un calendar al moțiunii.

După ședința BPR, Parlamentul ar fi trebuit să comunice Guvernului moțiunea de cenzură, ceea ce ar fi demarat procedura de demitere a Executivului.

Tabăra lui Florin Cîțu a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la semnăturile parlamentarilor USR PLUS și AUR, multe dintre ele transmise electronic, dar și Dan Barna și George Simion au asigurat că reprezentanții partidelor pe care le conduc au semnat legal moțiunea de cenzură.

A existat și o solicitare din partea grupului PNL de la Senat, de a obține 2 săptămâni pentru a analiza semnăturile, dar, pentru că parlamentarii PSD au lipsit de la vot, procedura a fost amânată.

Miercuri, 8 septembrie, Anca Dragu, președintele Senatului, a anunțat că a convocat plenul reunit al Parlamentului pentru joi, ora 16:00, pentru a citi moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, și că dezbaterea și votul ar putea avea loc săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban: O singură soluție politică onorabilă pentru România și PNL – refacerea coaliției

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW