Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


SURSE Premierul pregătește revocarea secretarilor de stat și prefecților USR PLUS

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu ar pregăti documentele prin care îi va demite pe secretarii de stat, prefecții și subprefecții USR PLUS, după ce toți miniștrii partidului și-au dat demisia din Guvern, ca răspuns la criza generată de revocarea fostului ministru al Justiției, Stelian Ion, potrivit unor surse Main News.

Pentru a demite prefecții și subprefecții, premierul are nevoie de o Hotărâre de Guvern, adoptată în cadrul unei ședințe. Potrivit agendei prim-ministrului, următoarea ședință de Guvern are loc joi, 9 septembrie, la ora 13:00.

Vă spun teama mea, o teamă onestă: Dacă rămân, dar nu am luat o decizie, ar însemna să aduc la guvernare AUR şi PSD pentru că astăzi aceasta este coaliţia – AUR, PSD şi USR. Cei care sunt astăzi numiţi de USR pot reprezenta interesele AUR şi PSD. Eu nu  vreau să am guvernare cu AUR şi PSD şi atunci mai bine îi înlătur ca să nu existe niciun fel de discuţie. Încă nu este luată o decizie”, a declarat premierul, la Antena 3, citat de News.ro.

În urma negocierilor din coaliție, de la începutul anului, USR PLUS are 14 prefecți și 29 de subprefecți, printre care se regăsește și prefectul Capitalei, Alin Stoica. Partidul are și 22 de secretari de stat.

Reamintim că Dan Barna, fost vicepremier, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, și Ciprian Teleman, fost ministru al Digitalizării, și-au dat demisia din Guvernul condus de Florin Cîțu.

În locul lor, mai mulți miniștri PNL și UDMR din Cabinetul Cîțu vor prelua interimatele la ministerele rămase fără conducere, după cum urmează: – Florin Cîțu preia interimatul Ministerului Fondurilor Europene; – Dan Vîlceanu preia interimatul la Transporturi; – Virgil Popescu preia interimatul la Economie; – Tanczos Barna preia interimatul la Digitalizare, Cseke Attila preia interimatul la Sănătate.

Din acest moment, în termen de 45 de zile, Guvernul condus de Florin Cîțu va fi nevoit să se prezinte în Parlament pentru a primi un vot de încredere din partea senatorilor și deputaților, având în vedere că USR PLUS s-a retras de la guvernare, schimbând calculele politice de la Palatul Victoria.

Dacă nu va reuși să obțină voturile necesare ale parlamentarilor, întreg Guvernul va fi demis.

În paralel, joi, la ora 16:00, a fost convocat plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW