Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sectorul 1 iese din starea de alertă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 august 2021

Prefectura Capitalei a respins luni, 23 august, solicitarea înaintată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 (CLS1) pentru prelungirea stării de alertă de pe raza Sectorului 1, a anunțat prefectul Alin Stoica.

Alin Stoica a explicat că, potrivit informațiilor din teren primite de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), Garda de Mediu și Agenția de Mediu, situația salubrizării din Sectorul 1 ar fi una bună.

Eu sper să nu riscăm să ajungem la situaţia de acum o lună în Sectorul 1. Societatea de salubrizare a dat asigurări că are capacitatea necesară să continue. Evident că situaţia va fi sub monitorizare, având în vedere că este oarecum fragil, toată această perioadă”, a declarat Alin Stoica.

CLS1 a aprobat duminică, 22 august, prelungirea stării de alertă în sector, ce fusese instituită pe 23 iulie, din cauza crizei generată de conflictul dintre Primăria Sectorului 1 și operatorul de salubritate Romprest. Cererea a fost trimisă ulterior către Prefectura București.

Compania Romprest Service S.A, din cauza căreia am ajuns să avem stare de alertă pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1, a dat asigurări că nu mai șantajează autoritatea locală și că poate asigura continuitatea serviciului public de salubrizare așa cum prevede legea salubrizării și regulamentul municipial de salubrizare. De asemenea, compania de salubrizare a acceptat ceea ce noi am spus de aproape un an de zile și a refuzat sistematic să priceapă, menținând un șantaj ticalos: fără facturi umflate și fără curățenie fictivă. În caz contrar vom aveam din nou stare de alertă”, a reacționat Clotilde Armand, pe Facebook.

Context

Contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest a fost încheiat pe 30 iunie 2008, în timpul mandatului liberalului Andrei Chiliman, pe un termen de 25 de ani. Chiar în ziua parafării înțelegerii, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea licitației, în urma unei contestații depuse de firma Masoti SRL.

În timp, tarifele de salubritate au crescut constant, iar două rapoarte elaborate de Curtea de Conturi și de Ministerul Finanțelor arată că majorarea a fost făcută ilegal, ceea ce ar fi adus un prejudiciu de 243 de milioane de lei la bugetul Primăriei Sectorului 1.

În ultimul an, din cauza neînțelegerilor financiare dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, compania de salubrizare și-a suspendat activitatea în trei rânduri, între 27 noiembrie-25 decembrie 2020, 31 mai-18 iunie 2021 și 27 iunie-prezent, perioade în care deșeurile au rămas pe străzi.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a declarat stare de alertă pe o perioadă de 30 de zile la nivelul Sectorului 1 pe 23 iulie, după ce prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aprobat propunerea primarului Clotilde Armand.

Prin intermediul acestei proceduri, Primăria Sectorului 1 a putut să încheie, prin atribuire directă, un nou contract de servicii de colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria sectorului, în valoare totală de 62.900 de lei, cu firma Brai-Cata SRL.

În cadrul ședinței Consiliului Local Sector 1 din 27 iulie, edilul Clotilde Armand a primit mandat să solicite în instanță rezilierea contractului de salubritate încheiat cu firma Romprest.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW