Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Sentințele ar putea fi amânate până la 120 de zile, pentru a permite judecătorilor să redacteze motivarea / Proiectul de lege, aviz pozitiv în Comisia Juridică a Senatului

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 29 aprilie 2021

Sentințele ar putea fi amânate până la 120 de zile, pentru a permite judecătorilor să redacteze motivarea, potrivit proiectului de lege ce a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică a Senatului.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL și USR-PLUS are în vedere modificarea Codului penal, pentru a-l pune în acord cu decizia Curții Constituționale, prin care instanțele vor fi obligate să publice motivările odată cu hotărârile.

Parlamentarii au lansat, în dezbatere publică, un proiect ce prevedea că amânarea sentinței poate fi de maximum 90 de zile, în timp ce magistrații solicitau ca termenul să fie de 180 de zile.

În schimb, senatorii juriști au adoptat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ce prevede că un judecător poate amâna pronunțarea unei sentințe pentru 60 de zile, dar, în situații excepționale, termenul poate ajunge și la 120 de zile.

Astfel, proiectul de lege va fi trimis în Plenul Senatului, pentru a fi adoptat.

Stelian Ion cerea o „soluție de mijloc”

Stelian Ion a declarat, în cadrul dezbaterilor din Comisia Juridică a Senatului, că se aștepta la o „soluție de mijloc” în legătură cu perioada de amânare a pronunțării hotărârilor judecătorești. Ministrul Justiției consideră că termenul de redactare a motivărilor ar trebui să fie cuprins între 90 și 120 de zile, pentru a nu se face „rabat de la calitate”.

Ideal ar fi să fie un termen cât mai scurt, e cert lucrul ăsta. Realist vorbind, un termen de 90 de zile ar fi, din punct de vedere al sistemului judiciar, insuficient. Am avut discuţii ample într-un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, au fost reprezentanţi şi ai Înaltei Curţi şi ai curţilor de apel şi ai tribunalelor. Mi-au spus absolut toţi judecătorii că ar fi un termen foarte scurt, nerealist. Ne interesează, pe de o parte, să fie finalizate procesele cât mai repede, să fie redactate hotărârile în termen cât mai scurt şi acea condiţie referitoare la celeritatea şi la durata rezonabilă a procesului să fie îndeplinită”, a declarat Stelian Ion, la dezbaterea unui proiect inițiat de parlamentarii PNL și USR-PLUS, ce aduce modificări Codului de procedură penală, pentru a-l pune în acord cu decizia CCR din 7 aprilie, citat de Agerpres.

Ministrul Justiției atrage atenția asupra calității hotărârilor judecătorești, argumentând că judecătorii nu ar trebui să fie presați să le redacteze într-un termen cât mai scurt.

Aşa încât am aşteptarea să avem o soluţie de mijloc, să spun aşa, în şedinţa de astăzi a Comisiei juridice. Adică poate nici chiar 120 de zile, cum au fost solicitate în cadrul discuţiilor de la Ministerul Justiţiei, dar nici 90 de zile, undeva între aceste intervale”, a adăugat Stelian Ion.

Decizia „revoluționară” a CCR

Curtea Constituțională a hotărât, pe 7 aprilie, ca instanțele de judecată să fie obligate să publice motivarea sentințelor în același timp cu pronunțarea.

Judecătorii CCR au constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară Constituției.

Până acum, termenul de publicare al unei motivări era de 30 de zile, însă de regulă acesta nu era respectat.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: EXCLUSIV INTERVIU Iniţiatorul sesizării care revoluţionează justiţia: Este un drum normal pe care trebuia s-o luăm de mult timp / Ce spune avocatul George Zlati despre impactul deciziei CCR și despre cum se aplică

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW