Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Departamentul de Stat al SUA: Corupția rămâne o problemă în România / Ce nereguli au descoperit specialiștii americani în anul 2020

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 31 martie 2021

Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul privind drepturile omului în România în anul 2020. Printre problemele scoase în evidență de oficialii Statelor Unite regăsim corupția, cazuri de tratament inuman sau degradant aplicat de autorități sau lipsa tragerii la răspundere în cazurile de violență la adresa femeilor și a grupurilor etnice. 

Sistemul judiciar a făcut pași spre a-i judeca și pedepsi pe oficialii care au comis abuzuri, dar autoritățile nu au dispus de mecanismele eficiente în acest sens și au întârziat anumite proceduri, incluzând cazuri de abuzuri comise de poliție sau corupție, multe dintre dosare fiind soluționate cu achitări”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Sistemul judiciar

Lipsa personalului, a spațiului fizic și a tehnologiei, ce ar putea permite sistemului judiciar să acționeze rapid și eficient, a făcut ca durata proceselor să fie excesiv de lungă, arată raportul emis de Departamentul de Stat al SUA.

În plus, inconsecvențele procedurale și multitudinea de cazuri a făcut ca amânarea proceselor să devină o practică comună.

Guvernul a respectat, în general, independența și imparțialitatea Justiției, dar mai mulți procurori și judecători s-au plâns, de-a lungul timpului, că declarațiile politicienilor și instituțiile media le-au distrus reputația profesională.

Aproximativ 80% din cazurile ajunse în instanță în anul 2020 au fost de natură civilă.

Cazurile au fost distribuite inegal la nivelul regiunilor, rezultând în rate de eficiență semnificativ diferite. Lipsa jurisprudenței și a unui sistem modern de gestiune a cazurilor a contribuit la numărul ridicat de apeluri și de procese de durată”, potrivit sursei citate.

Libertatea de exprimare în rândul presei

Diferite instituții ale Guvernului, în principal Jandarmeria, au continuat să amendeze, să rețină sau să blocheze persoanele care au protestat în stradă din diferite cauze.

Jandarmeria a dat amenzi mai multor participanți la un protest din Piața Victoriei în 2020, ce avea ca scop comemorarea victimelor intervenției violente a jandarmilor împotriva protestatarilor pro-justiție din 10 august 2018. Printre cei amendați se numără și un reporter”, potrivit raportului citat.

Politicienii sau persoane ce sunt în strânsă legătură cu grupurile politice dețin sau controlează, în mod indirect, numeroase instituții media la nivel național sau local. Știrile sau politicile editoriale ale acestor agenții de presă reflectă, de obicei, părerile deținătorilor și critică oponenții politici sau alte organizații media, mai arată Departamentul de Stat al SUA.

În raport mai sunt menționate și cazuri în care jurnaliștii sunt dați în judecată sau presați de autorități.

Corupția la nivel înalt

Practicile de corupție au rămas răspândite la nivel național, în ciuda unor procese deschise pe numele unor politicieni de rang înalt. În anul 2020 au fost numeroase cazuri de corupție raportate la nivel guvernamental.

Corupția rămâne o problemă în România, potrivit experților. Mita este o infracțiune comună în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate corespunzător(…)Verdictele din cazurile de corupție sunt inconsistente, iar pedepsele pentru aceleași infracțiuni au variat”, arată raportul Departamentului de Stat.

În sistemul de sănătate, mita este cea mai frecventă infracțiune descoperită de anchetatori. În timpul pandemiei de COVID-19, DNA a inițiat multe investigații în legătură cu achiziția de echipamente de protecție și ventilatoare.

Violența împotriva femeilor

Violența împotriva femeilor a continuat să fie o problemă serioasă pe care Guvernul nu a tratat-o eficient, arată oficialii americani.

Mulți activiști pentru drepturile omului au raportat că ofițerii de poliție au încercat să determine victimele violurilor să nu depună plângeri împotriva agresorilor și, în unele cazuri, au refuzat să înregistreze plângerile acestora. În anumite cazuri, Poliția a întârziat acțiunile penale împotriva abuzatorilor”, potrivit raportului.

Instanțele au finalizat cu condamnare puține cazuri de violență domestică, multe dintre acestea fiind rezolvate în timpul procesului, când multe victime și-au retras acuzațiile sau s-au împăcat cu acuzatul.

Discriminarea de gen

Specialiștii Departamentului de Stat al SUA susțin că femeile din România se luptă cu discriminarea pe mai multe planuri, când vine vorba de căsătorie, divorț, obținerea custodiei unui copil, angajări, obținerea unui credit, salariu, deținerea unei afaceri, educație sau justiție.

Legea prevede ca femeile să primească aceeași bani, pentru același efort depus ca bărbații, dar există o diferență de 3.5% între salariul primit în funcție de sex, potrivit datelor UE. Segregarea profesională există, femeile fiind suprareprezentate în meserii plătite mai prost”, a precizat sursa citată.

Întregul raport emis de Departamentul de Stat al SUA poate fi consultat, în integralitate, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW