Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Discuții tensionate între judecătorii CSM și ministrul Justiției. Stelian Ion, acuzat că scoate CSM din schema consultării pe tema legilor justiției/ Critici privind întâlnirile cu reprezentanții unor ambasade

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 februarie 2021 Etichete: ,

UPDATE: Secţia pentru judecători a CSM a hotărât adoptarea unei poziţii cu privire la „riscurile pe care comportamentul public al ministrului justiţiei, domnul Stelian Ion, le generează asupra statutului judecătorului şi asupra bunei funcţionări a activităţii din instanţele judecătoreşti.”

Știrea inițială

O nouă rundă de discuții tensionate între judecătorii din CSM și ministrul Justiției a avut loc joi. Stelian Ion a fost acuzat de magistrați de lipsa de interes în ceea ce privește inițierea unor discuții cu CSM privind garanții legate de independența magistraților. Judecătorul Simona Marcu susține că ministrul Justiției a demarat o consultare a instanțelor pe tema modificărilor legilor justiției într-un mod atipic, fără implicarea CSM.

Ministerul Justiției să transmită partenerilor noștri din Uniunea Europeană, și nu numai, informații corecte. Domnul ministru al Justiției a generat o consultare a tuturor instanțelor din România cu privire la legile justiției, s-a făcut într-un mod atipic, fără să ne consulte, a decis suveran că va consulta dânsul instanțele. Rezultatele nu îi convin, pentru că miza pe ceea ce i se spune la ureche de o anumită zona pe care în continuare o cultivă, ca magistrații vor fi foarte încântați de așa-zisa modificare a legilor justiției pe care o promovează Ministerul Justiției sub conducerea sa. Nu e așa, începând cu ÎCCJ și continuând cu marile Curți de Apel, din informațiile pe care le am, majoritatea covârșitoare a judecătorilor nu sunt de acord cu aceste modificări”, a spus judecătorul Simona Marcu.

Sunt o continuare a procedurii demarate în septembrie, a fost o primă rundă, s-au trimis anumite puncte de vedere, am reluat această idee, pentru a avea cât mai multe reacții din partea magistraților. Vă asigur că le veți primi, le veți cunoaște. Cam atât deocamdată, sper sa ne revedem”, a spus Stelian Ion.

Judecătorii reclamă lipsa dialogului

Nu pot să nu remarc lipsa totală a unui dialog efectiv, real al ministrului Justiției cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecătorească. A trecut deja, eu zic, un timp suficient de când domnul ministru a fost instalat în funcție și nu a avut loc absolut nicio întâlnire cu domnia sa în care să discutăm ca profesioniști ca juriști chestiuni de interes pentru puterea judecătorească. Spre marea dezamăgire a multora dintre noi constatăm că domnul ministru dezbate, de pildă tema desființării SIIJ cu reprezentanți ai altor state și anunță apoi public pe site-ul Ministerului Justiției că, mă rog, care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susține, eu știu, poziția privind desființarea SIIJ”, sunt concluziile judecătorului Nicoleta Țînt.

„Atac la suveranitatea României”

Gabriela Baltag susține că întâlnirile ministrului Justiției cu ambasadori și alți diplomați ar fi un atentat la independența și suveranitatea României.

Aș dori mai mult decât o dezbatere, aș dori ca azi Secția pentru Judecători să adopte o poziție față de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreți să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justiție. Întâlnirile Ministerului Justiției cu ambasadori și alți diplomați pe probleme care țin de sistemul judiciar, de legislația noastră, mi se pare un atentat la independenta si suveranitatea României. Noi suntem garantul independenței sistemului judiciar și avem obligația să aducem în atenție și să discutăm aceste probleme(…)Vedem că Ministerul Justiției nesocotește dorința sistemului juridic, dar se laudă cu ce doresc alții. Nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici, e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece in treburile interne, justiție”, a precizat judecătorul Gabriela Baltag.

„O relație normală”

Stelian Ion s-a apărat, spunând că relația pe care Ministerul Justiției o are cu reprezentanții altor state ar fi una normală.

Este o relație absolut normală aceea pe care Ministerul Justiției o are cu reprezentanții altor state, sunt în principal membrii ai Uniunii Europene care sunt interesați de aspecte importante legate de modul de funcționare al statului român, nu a venit absolut niciun ambasador să solicite anumite soluții legislative pentru sistemul judiciar, însă există o dorință pentru a afla care e stadiul de implementare în îndeplinirea obiectivelor în MCV.  Comunicarea s-a bazat pe stadiul de elaborare, adoptate a acestor legi. În chestiunea SIIJ sunt mențiuni în MCV, avizul Comisiei de la Veneția, GRECO”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Justiției a adăugat că va fi deschis solicitărilor de dialog venite din partea reprezentanților instituțiilor din domeniul Justiției.

Sunt deschis, am așteptat să primesc punctul de vedere al CSM pe aceste legi”, a adăugat ministrul.

La ce punct de vedere pe legi va referiți?”, a intervenit președintele CSM, Bogdan Mateescu.

E vorba despre punctul de vedere, acel chestionar care s-a făcut”, a răspuns Ion.

E al secției pentru procurori”, a fost replica lui Mateescu.

Dumneavoastră confundați activitatea Secției pentru procurori cu CSM”, a intervenit judecătoarea Gabriela Baltag.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW