Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CSM consideră drept „neîntemeiată” sesizarea formulată de PSD la Curtea Constituțională a legii privind reglementările legate de intrarea în magistratură

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2021

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PSD asupra proiectului de lege privind reglementările legate de intrarea în magistratură ar fi „neîntemeiate”. CSM a depus un punct de vedere în acest sens în dosarul Curții Constituționale. 

Consiliul Superior al Magistraturii a formulat amicus curiae în dosarul Curții Constituționale având ca obiect sesizarea formulată de Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat privind controlul constituționalității, înainte de promulgare, a <<Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură>>”, a transmis CSM, printr-un comunicat de presă.

Senatul a adoptat pe 3 februarie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind reglementările legate de intrarea în magistratură. Ulterior, grupul parlamentar al PSD a atacat Legea la Curtea Constituțională a României.

Bogdan Mateescu, președintele CSM, preciza, pe 3 februarie, că actul normativ reprezintă o măsură benefică pentru sistemul judiciar care se confruntă cu o criză de personal „de proporții”, în condițiile în care admiterile în magistratură sunt blocate, iar ieșirile din sistem, prin pensionare, sunt numeroase.

Redăm, în totalitate, comunicatul emis de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a formulat amicus curiae în dosarul Curții Constituționale având ca obiect sesizarea formulată de Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat privind controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură.

Prin punctul de vedere exprimat Consiliul Superior al Magistraturii a indicat, în esență, că prin adoptarea legii în discuție, Parlamentul a intervenit, în limitele competențelor sale, atât în vederea transpunerii Deciziei Curții Constituționale nr.121/2020, cât şi pentru a asigura efectivitatea procedurilor de admitere în magistratură pentru anii 2021 şi 2022, din perspectiva deficiențelor relevate de noul cadru normativ conturat ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr.242/2018.

În consecință, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că obiecțiile de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea Legii fundamentale, solicitând respingerea obiecţiei de neconstituționalitate.

Reamintim că atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii este în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii sau în magistratură, fapt de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat în condițiile unor scheme de personal cu un grad tot mai redus de ocupare. Consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, cărora trebuie să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil.

Textul integral al punctului de vedere poate fi accesat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW