Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Salarii de 10.000 de euro pentru directorii Institutelor de Cercetare stabilite prin ordinul ministrului

By Madalina Balaceanu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 26 iulie 2019

Ministerul cercetării plătește salarii exorbitante șefilor de Instituții de Cercetare. 10.000 de euro pe lună este un salariu mic pentru un director dintr-un domeniu despre care se știe că se zbate în criză financiară, că nu sunt bani pentru dotări, dar nici pentru procesul de cercetare stiințifică efectivă. 1.943.000 de lei este suma pe care directorul de la INCD SILVICULTURĂ o va încasa de la stat în acest an, adică 20.000 de euro/luna.

Guvernul a promis că, în acest an, bugetul pentru cercetare va fi de 1% din PIB. Potrivit legii bugetului de stat,  Ministerul Cercetării are alocat, în 2019, un procent de 0,166% din PIB. Cercetarea românească a primit de 6 ori mai puțin decât s-a promis. 

Nu la fel se întâmpla cu salariile celor care conduc Institute de Cercetare și Dezvoltare din subordinea Ministerului Cercetării. Potrivit Ordinului nr.337/23 mai 2019, salariile unor directori se apropie de 10.000 de euro lunar. 

20.000 de euro pe lună, pentru directorul de la INCD ÎN SILVICULTURĂ

De departe, cel mai mare venit îl are directorul de la INCD ÎN SILVICULTURĂ „MARIN DRĂCEA” care, în anul 2019, va încasa de la stat 1.943.000 lei. Asta înseamnă că, în fiecare luna, el duce acasă peste 20.000 euro. 

Câteva exemple de alte salarii, mai jos: 

  • Directorul general al INCD TURBOMOTOARE COMOTI BUCUREȘTI încasează anul acesta 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună, 
  • Directorul general al INCD PENTRU SECURITATE MINIERĂ ȘI PROTECȚIE ANTIEXPLOZIVĂ-INCD INSEMEX PETROȘANI  încasează 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
  • Directorul general al INCD “DELTA DUNĂRII”-INCDDD TULCEAprimește 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,  
  • Directorul general al INCD PENTRU ECOLOGIE INDUSTRIALĂ-ECOIND primește 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.

Lista completă a salariilor pe care le primesc directorii Institutelor de Cercetare și Dezvoltare din subordinea Ministerului Cercetării, poate fi aflată accesând chiar Ordinul Ministrului care stabilește cu cât îi plătește  pe șefii acestor instituții. 

http://legislație.just.ro/Public/DetaliiDocument/216022?fbclid=IwAR3lzhbcrIGXOwDgMWiO19TAr6LqLvhv53tJcpFWivVPi8R0ZvUaUkpHmzk

Mihai Miclăuș: Salariilor directorilor generali sunt de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului

Potrivit fostului membru  în Consiliul Director Ad Astra, Mihai Miclăuș, directorii câștigă de 4 ori mai mult decât un cercetător. Sunt instituții unde salariului managerului reprezintă 8,5% din totalul cheltuielilor cu personalul.

“Dacă vorbim de directorii generali (DGi) ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD) ale României, conform calculelor noastre (detalii aici) reiese că, în medie, salariile acestora sunt de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului de cercetare din institutele pe care le conduc. În top sunt DGi ce încasează de 9 sau 10x salariul mediu din INCDul pe care-l conduc. Dintr-o altă perspectivă, există DGi care încasează 8,5% din totalul cheltuielilor cu personalul dintr-un INCD”, a precizat Mihai Miclaus pentru mainnews.ro

Pe de altă parte, Mihai Miclăuș consideră că aceste venituri nu sunt corelate cu performanța. Mai mult chiar, ei se întreabă de ce, având în vedere remunerația generoasă, nu avem cercetători străini, recunoscuți, în aceste Institute. 

“Având salarii atât de motivante te-ai aștepta că activitatea acestor Institute să fie influențată pozitiv, în sensul că managerul ar trebui să facă „rachetă” din INCDul respectiv, adică să funcționeze la standarde occidentale, implicit să producă conform acestor standarde. Cu toate acestea, vă provoc să găsiți un singur INCD din România care să aibă un articol publicat în Nature sau Science, cu autor corespondent afiliat acestuia. 

În contextul acestor salarii super-motivante, se pune întrebarea legitimă de ce nu avem în România DGi străini, atrași de remunerația respectivă, cu experiență în conducerea unor institute din occident cu performanțe dovedite? Din nou, vă provoc să gășiți un singur concurs de DGi organizat de Ministerul Cercetării în care să fi avut un al doilea candidat din afară țării (sau cu doi candidați, în general)”, spune Mihai Miclăuș de la Ad-Astra. 

Deși bugetele pentru cercetarea efectivă s-au micșorat, acest domeniu primind doar ⅙ din ceea ce s-a promis, iar mulți cercetători fără funcții de conducere se gândesc să își caute altă meserie, niciun director nu a ieșit în apărarea lor, dar și a domeniul în care lucrează. 

Mihai Miclăuș: Este frustrant să auzi de aceste salarii exorbitante

“Este frustrant să auzi de aceste salarii exorbitante, iar în același timp să auzi colegi cercetători (din INCDuri) care se plâng că li s-a redus normă atât în 2018 cât și în 2019 și se gândesc să treacă printr-o reconversie profesională, părăsind cercetarea.

 Pe de altă parte, nu am văzut nicio poziție publică a acestor DGi, bătând cu pumnul în masă ministrului și cerând lansarea anuală de competiții de proiecte cu buget rezonabil și evaluate imparțial de către evaluatori internaționali sau cerând un procent mai mare din PIB pentru cercetare, în acord cu angajamentele internaționale ale României și cu Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare” susține Mihai Miclaus. 

Asociația Ad – Astra cere ministrului cercetării mai multă transparență în ceea ce privește modul în care sunt stabilite veniturile directorilor de la Institutele de Cercetare 

“Membrii Asociației Ad Astra vă solicită:

Publicarea rapoartelor ce vor rezultă în urmă acțiunii de control la INCDurile din subordinea MCI;

Să explicați opiniei publice mecanismele legale prin care salariul brut al unui DG este crescut la sumele incluse în OM 337/2019 și care sunt motivele ce generează discrepanțele dintre INCDuri;

Să publicați pe site-ul MCI, centralizat, declarațiile de avere ale tuturor DGi care au contract de management cu ministerul (pentru toți anii acoperiți de aceste contracte);

Să publicați metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale (inclusiv competențele celor care fac evaluarea) ale DGi și care pot genera acele prime de performanță pentru aceștia;

Să explicați cum este evitat conflictul de interes al membrilor CĂ dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată că procent din salariul DG.

De asemenea, în contextul în care DG are un contract de management cu normă întreagă cu MCI, vă solicităm să explicați dacă și cum este ca acesta să ia parte și în activități de cercetare în cadrul INCDului pe care-l conduce. Cine semnează, cu evitarea conflictelor de interese, pentru norma adițională aferentă activității de cercetare?”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Asociatia Ad-Astra. 

Până la ora transmiterii știrii, Ministerul Cercetării nu a răspuns  întrebărilor transmise de jurnaliștii mainnews.ro.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW