Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Statutul polițiștilor din peniteciare, schimbat prin lege/ Lider de sindicat: „Un sac cu foarte multe petice”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, decretul pentru Legea privind statutul poliţiştilor din penitenciare. Liderul Sindicatului ANP, Sorin Dumitrașcu, susține că actul normativ este „extrem de prost lucrat”.

„Actul normativ, ca măsură legislativă este extrem de prost lucrat, în sensul că este foarte mult copy-paste”, a spus Dumitrașcu, pentru MainNews.

Noua Lege, „un sac cu foarte multe petice”

Liderul Sindicatului ANP spune că legea care schimbă statutul polițiștilor din penitenciare conține multe probleme de natură constituțională.

„O altă problemă este acea că legea a trecut fără să includă cele trei proceduri de constituționalitate, care erau știute la momentul aprobării. Prima se referă la neconstituționalitatea procedurii dișciplinare. A fost rezolvată. Cea de-a doua era pentru neconstituționalitatea evaluărilor profesionale. A fost rezolvată. A treia, care n-a fost rezolvată, este legată de procedurile de resurse umane care sunt în continuare și vor rămâne blocate. Florin Iordache a spus că problema va fi rezolvată printr-o ordonanță de urgență.

Practic, noul statut este un sac cu foarte multe petice. Este un singur lucru pozitiv, faptul că se schimbă denumirea. Negativ, este o soluție legislativă extrem de proastă care nu respectă regulile de tehnică legislativă și care, în plus, nu respectă deciziile CCR”, afirmă Dumitrașcu.

De la „funcţionari publici cu statut special” la „poliţiști de penitenciare”

Noua lege Legea prevede schimbarea denumirii de „funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de „poliţist de penitenciare”. Dumitrașcu spune că, odată cu promulgarea, angajații au în sfârșit o „identitate profesională”.

„Primul lucru bun este schimbarea denumirii . În sfârșit avem o identitate profesională. Până acum ne numeam „funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare”, ceea ce ducea la numeroase confuzii.

Până acum am fost percepuți ca gardieni sau ca pașnici. E un lucru foarte rău pentru percepția din sistem.

Este un singur lucru pozitiv, faptul că se schimbă denumirea. Negativ, este o soluție legislativă extrem de proastă care nu respectă regulile de tehnică legislativă și care, în plus, nu respectă deciziile CCR”, a declarat Dumitrașcu.

Ce prevede legea

Denumirea de „funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” va fi înlocuită cu cea de „poliţist de penitenciare”.

„Poliţiştii de penitenciare debutanţi sunt persoanele care ocupă, în urma concursului sau examenului, o funcţie publică în sistemul administraţiei penitenciare, până la definitivare”, se arată în textul actului normativ.

Legea mai prevede următoarele:

-„funcţiile de conducere vacante din poliţia penitenciară se pot ocupa prin concurs, doar dintre ofiţerii de poliţie penitenciară în activitate şi care au avut prima încadrare în funcţia de ofiţer”.

-„poliţiştii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuinţă şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere”.

-„în situaţia inexistenţei unui fond locativ corespunzător în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuinţă situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km, în cazul în care nici poliţistul de penitenciare şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate personală o locuinţă în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă”.

-„Poliţiştii de penitenciare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie (…) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut (…), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate. Dreptul prevăzut se menţine în cazul transferului sau încadrării funcţionarilor publici cu statut special într-o altă instituţie din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională”,

-„în cazul în care poliţistul de penitenciare, în urma recomandării medicului de medicina muncii de a efectua un consult psihiatric, refuză nejustificat să se prezinte la diagnosticarea de către un medic de specialitate, la comisia de expertiză medico-militară, la revizuire sau în alte cazuri, la solicitarea comisiei de expertiză medico-militară, acesta este suspendat din funcţie până la îndeplinirea obligaţiilor, dar nu mai mult de şase luni”.

sursa foto: Facebook

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW