Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ Ecoul alegerilor din SUA în politica din România și în relația strategică dintre țări

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 6 noiembrie 2020 Etichete: ,

De ales, aleg americanii. Toată planeta, însă, resimte rezultatele votului din SUA, iar România nu poate face excepție. Pe bună dreptate, românii se întreabă în aceste zile ”care e mai bun pentru noi”. Într-un interviu pentru Main News, fostul ministru român de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat că nu se așteaptă la schimbări semnificative în relația directă dintre SUA și țara noastră, indiferent de rezultatul alegerilor americane.

Însă, susține Diaconescu, ar putea apărea diferențe de poziționare în ceea ce privește NATO sau relația SUA cu Uniunea Europeană. Domenii care ne vizează, totuși, direct, câtă vreme facem parte din ambele foruri.

Într-adevăr, s-ar putea să apară niște nuanțe, dar nu este neapărat legat de situația din România, în ceea ce privește alianța nord-atlantică, relațiile de schimb cu UE, o poziționare ceva mai categorică privind politicile la răsărit, solidaritatea europeană, aici este posibil ca fie Biden, fie Trump, să aibă nuanțe diferite”, a spus Diaconescu.

”Care e mai bun pentru noi?”

Fostul ministru de externe susține că politicile unei administrații democrate vor fi similare cu cele ale uneia republicane, în ceea ce privește relația cu România.

Ambele administrații reprezintă o continuitate în relația cu România. Din perspectiva relațiilor bilaterale și a parteneriatului strategic, în opinia mea, nu trebuie să ne facem griji, indiferent cine va fi președintele SUA. Nu vor exista elemente de regres. Există, în acest moment, o evaluare cât se poate de clară la Washington în ceea ce privește importanța relațiilor aprofundate politico-militare, de securitate, diplomatice, chiar și economice, în legătură cu România. Și dacă Biden va deveni președintele SUA, toate aceste proiecte vor fi continuate”, a explicat fostul ministru.

Alegerile din SUA au ajuns și subiect în disputele politice din România. Ele au fost date exemplu de președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește posibilitatea organizării unui scrutin în timpul pandemiei, în condițiile în care țara noastră va avea alegeri parlamentare peste o lună.

CITEȘTE ȘI: OSCE critică acuzațiile de fraudă electorală lansate de Trump: Nimeni nu ar trebui să limiteze dreptul de vot

Foto: ro.usembassy.gov

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW