Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Carmen Dan, în comisia care anchetează votul din diaspora: Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot, gestionat de STS

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 9 iulie 2019 Etichete: , , ,

Carmen Dan a fost audiată de comisia parlamentară care anchetează presupusa fraudare a alegerilor din 26 mai, fiind solicitate explicaţii privind cele peste 9 mii de sesizări de vot multiplu. La audieri au fost chemaţi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, precum şi reprezentanții AEP, STS, BEC, Institutului Naţional de Statistică, ai Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi cei care se ocupă de Administrarea Bazelor de Date.

UPDATE: Carmen Dan: Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot, gestionat de STS

„Nu Ministerul Afacerilor Interne stabilește numărul secțiilor de votare din țară. Acesta este atributul autorităților locale cu avizul Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu stabilește numărul de buletine de vot, numărul de ștampile sau cabine de vot, acest atribut îi aparține Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în interiorul secțiilor de votare, aici responsabilitatea îi revine președintelui Secției de votare, care răspunde de derularea tuturor activităților în secția de votare și Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în ceea ce privește funcționarea sistemului de monitorizare a prezenței la vot, nu are atribuții în ceea ce privește utilizarea tabletelor, nu are atribuții în ceea ce privește instruirea operatorilor acestor tablete, acest sistem aparține în integralitate Serviciului de Telecomunicații Speciale și instruirea acestor operatori este tot în sarcina STS”, a declarat Carmen Dan.

Ştirea iniţială:

PSD a cerut anchetă privind organizarea alegerilor

Alegerile din 26 mai au fost organizate de guvernul PSD-ALDE, toate instituțiile cu atribuții în organizarea și supravegherea alegerilor fiind conduse de reprezentanții Coaliției la putere. În plus, Autoritatea Electorală Permanentă, dar și Curtea Constituțională au validat rezulatele atât pentru alegerile europarlamentare, dar și cele de la referendumul organizat de Klaus Iohannis.

La puțin timp după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor, ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat că au existat peste 9200 de sesizări de vot multiplu, încercând să inducă ideea de fraudă. Ministrul de Interne nu a mai precizat însă dacă aceste sesizări s-au finalizat cu dosare penale și nici care este impactul celor 9200 de voturi considerate fraudate asupra rezultatului final, având în vedere ca aproape nouă milioane de români s-au prezentat la urne pe 26 mai.

Senatorul PSD Șerban Nicolae, a acuzat și el că Opoziția că ar fi furat alegerile europarlamentare: ”Veți da socoteală pentru fraude. Cei care au votat de mai multe ori vor da socoteală”, a spus senatorul PSD în parlament.

Imediat după alegeri și după scandalul de la secțiile de vot din diaspora, PSD și ALDE au dat vina pe președintele Klaus Iohannis pentru că a stabilit data referendumului tot pe 26 mai.

Ce spune Opoziția

Reprezentanții opoziției acuză puterea că vrea să arunce toată vina pe sistemul electronic de numărare a voturilor, pe care l-ar vrea desființat sau trecut în administrarea PSD. În prezent, sistemul electronic de numărare a voturilor este gestionat de STS.
„Mai ridicol decat sa spui ca ‘stiti, alegerile pe care noi le-am organizat cu ordinele noastre, cu manutele noastre, stiti, alegerile acelea, vrem sa facem o comisie sa vedem daca nu cumva ne-am autofurat caciula’. Pare un banc din zona marfii Bula-Pacala. Pare de-a dreptul ireal. PSD, fiind obisnuiti ani de zile sa faca matrapazlacuri in alegeri, acum au inceput sau se gandesc sa conteste propriile lor alegeri. Este la limita ilarului”, a afirmat liderul USR Dan Barna.

PSD a obținut la alegerile europarlamentare, 26,93%, respectiv puțin peste 2 milioane de voturi (2.040.765 voturi).  9 mandate de europarlamentar au revenit PSD, în timp ce ALDE nu a trecut pragul de 5%.
Șeful Autorității Electorale Permanente este Florin Mitulețu Buică fiind susținut de social-democrați. Acesta spune că la nivelul Biroului Electoral Central nu s-a constatat nicio modificare pe voturile valabil exprimate, motiv pentru care AEP a validat atât rezultatul alegerilor, dar și pe cel de la referendumul organizat de Klaus Iohannis.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW