Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Asociațiile de magistrați, solicitare către CSM pentru declarațiile lui Orban legate de decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a dispus suspendarea reorganizării Ministerului Finanţelor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 29 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Mai multe asociații de magistrați au transmis o solicitare către Secția pentru Judecători a CSM prin care au cerut apărarea independenței puterii judecătorești. Solicitarea AMR, UNJR si AJADO vine după declarația recentă a premierului Ludovic Orban legată de decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a dispus suspendarea reorganizării Ministerului Finanţelor.

“Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) au solicitat Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consililului Superior al Magistraturii, pe data de 29 iunie 2020, sa apere independenta puterii judecatoresti fata de declaratiile Primului ministru Ludovic Orban in care acesta a atacat un complet al Curtii de Apel Bucuresti care a dispus suspendarea executarii unui act administrativ ce avea ca obiect reorganizarea directiei juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice”, se arată în comunicatul transmis de magistrați.

Conform magistraților, “îndemnurile adresate de la varful Guvernului catre judecatori de a judeca «cu mai multa atentie» cauze concrete aflate pe rolul instantelor de judecata, combinate cu adevarate indicatii adresate judecatorilor despre solutiile ce ar trebui pronuntate in acest tip de cauze, reprezinta un factor cert si inadmisibil de presiune atat asupra judecatorilor din cauza respectiva, cat si pentru restul judecatorilor specializati in contenciosul administrativ al caror rol este, prin definitie, acela de a verifica legalitatea actelor administrative si, prin urmare, de a cenzura actele administrative nelegale, inclusiv cele emise la nivel de Guvern.”

Magistratii au mai subliniat că “este ingrijorator faptul ca Premierul Romaniei isi doreste ca o serie de acte administrative sa fie excluse de la controlul instantelor si, pentru ca acest lucru nu este permis de lege, sa incerce sa obtina de facto acest rezultat, prin solicitari publice indreptate direct catre judecatori“.

Asociatiile de magistrați au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sancționeze ferm, rapid si public “acțiunea de intimidare si imixtiune in actul de justitiea premierului Orban.

AMR, UNJR si AJADO au subliniat ca “atunci cand judecatorilor de contencios administrativ le sunt puse sub semnul indoielii de catre insusi Premierul tarii nu doar calitatile profesionale, ci chiar si competentele legale in a dispune asupra legalitatii actelor guvernului, este necesara interventia prompta si hotarata a Sectiei pentru Judecatori din cadrul CSM pentru apararea independentei atat a judecatorilor in solutionarea cauzelor cu care sunt investiti, cat si a puterii judecatoresti in relatia sa cu puterea executiva“.

Declarația premierului Orban

Este vorba despre o suspendare pana la judecarea de fond. Nu pot sa nu imi pun intrebari ce treaba exista in aceasta procedura. Managementul unui minister trebuie sa isi organizeze ministerul asa cum considera necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii si aici chiar ii indemn pe judecatori sa judece cu mai multa atentie (…). Suspendarea unei hotarari legate de reorganizarea directiei juridice nu mi se pare corecta“, a declarat premierul Ludovic Orban, pe 24 iunie, referindu-se la decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a dispus suspendarea reorganizării Ministerului Finanţelor.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW