Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Liviu Dragnea, audiat prin videoconferință în procesul în care cere, din nou, eliberarea/ Avocatul fostului șef al PSD a făcut o paralelă cu situația unui grațiat

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iunie 2020 Etichete: , ,

Judecătorii Tribunalului București au decis, miercuri, că o hotărâre privind solicitarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, de a fi eliberat din închisoare, ar putea fi luată pe 9 iunie. În sala de judecată, avocatul fostului lider al social-democraților a făcut o paralelă cu situația unui grațiat. 

Liderul PSD, audiat prin videoconferință

Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu: Vă aflați în fața unei cereri pe care a formulat-o într-un anume context. Domnul Dragnea a fost condamnat în temeiul sentinței din 2018 care a rămas definitivă ca urmare a respingerii apelurilor. În apel am ridicat o excepție. Nulitatea hotărârii pronunțării instanței de fond, în sensul în care instanța de la fond a fost nelegal constituită.

În octombrie a fost pronunțată decizia CCR care a statuat asupra problemei pe care o ridicasem cu privire la nulitatea hotărârii de completuri nespecializate.

Suntem în fața dumneavoastră pentru a vă releva situația detenției. Ne aflăm într-o situația de detenție nelegală. În niciun caz nu reprezintă o cale extraordinară de atac. Nu putem discuta legalitatea. Este o cerere care are la bază dispoziția convenției europene a drepturilor omului. Ne dă posibilitatea să se adreseze unei instanțe naționale atunci când apreciază că stă într-o detenție nelegală începând cu 10 octombrie 2019. Având în vedere că începând cu 10.10.2019 detenția, starea lui de a sta o considerăm nelegală și încalcă convenția drepturilor omului. Să admiteți cererea și să dispuneți în consecință.

Avocatul lui Liviu Dragnea, Liviu Popescu: Dacă o persoană e condamnată definitiv, apoi vine un decret de grațiere, ce înseamnă? Că e nelegală condamnarea? Doamne ferește! Înseamnă că detenția din momentul grațierii a devenit nelegală.

Procuror: Ministerul Public solicită respingerea cererii ca inadmisibilă.

Dragnea, prin videoconferință: Dincolo de faptul că sunt nevinovat, constat că am fost condamnat la referendum, de exemplu, într-un dosar politic de un complet de cinci. Am fost condamnat în acest dosar de un complet declarat nelegal. Ce poate înțelege un om aflat în situația mea, care sunt condamnate de un complet constituțional prin încălcarea legii?

Judecătorii au anunțat că vor da decizia pe 9 iunie.

Condamnarea lui Liviu Dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv pe 27 mai la trei ani și șase luni de închisoare fiind acuzat de către procurorii DNA că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii DGASPC să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu și Anica-Niculina Stoica.

În motivare, un document care se întinde pe aproape 700 de pagini, magistrații Instanței Supreme și-au explicat decizia de a-l trimite pe fostul șef PSD în spatele gratiilor.

Concluzia impusă de probatoriul anterior analizat este aceea că exista un interes al inculpatului, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene P….. …., în menţinerea inculpatelor…. . şi…. . în cadrul D.G.A.S.P.C. …., pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care inculpatele nu erau plătite pentru activitatea prestată de acestea la sediul Organizaţiei P….. ….. Prezenţa efectivă a celor două inculpate era necesară în vederea desfăşurării activităţilor curente ale organizaţiei de partid, pe care inculpatul E. o conducea, inculpata C. redactând toate documentele emise de această organizaţie, iar inculpata K., asigurând relaţia cu mass-media”, au arătat judecătorii în documentul prin care și-au motivat decizia.

Cele două secretare nu au fost nici măcar o zi la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, potrivit procurorilor DNA.

„Timp de 8 ani și jumătate și 4 ani și jumătate, nimeni nu a văzut că cele două secretare lipseau de la muncă? În condițiile în care dacă alți funcționari lipseau 10 minute erau sancționați!”, spunea procurorul DNA, la ultimul termen din proces, pe 20 mai.

Secretarele din PSD au recunoscut

Cele două angajate au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie condamnate la o sentință redusă cu o treime și cu suspendarea acesteia.

După încarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, premier la vremea respectivă, a preluat interimar conducerea partidului, iar postul lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților era vacant.

Liviu Dragnea a fost văzut pentru prima dată după încarcerare în noiembrie, după șase luni de la condamnare, atunci când acesta a fost adus la sediul ÎCCJ. Magistrații trebuiau să judece contestație în anulare, o cale extraordinară de atac, depusă de fostul lider PSD la decizia definitivă de condamnare. Contestația a fost respinsă.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW