Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Medic: Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , , ,

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Cristian Oancea, susține că termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt doar orientative și că sunt cazuri în care anumite persoane au temperatura mai ridicată din cauza unor fluctuații fiziologice sau chiar din cauza vremii.

”Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană. Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat şi dacă este sa nu lipit de frunte poate face diferenţa. Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziţionate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte. De asta, în funcţie de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudenţă. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat pentru News.ro medicul Cristian Oancea.

Medicul a precizat că sunt cazuri de fluctuaţii fiziologice, atunci când vorbim de temperatura corporală. Sau de condiţiile meteo.

„Cert este că temperatura corporală normală se încadrează între 37 şi 37,7 grade Celsius, în funcţie de momentul zilei. Pe timpul verii, în anotimpul canicular, temperatura corporală este mai crescută în mod fiziologic. Mai sunt şi fluctuatii fiziologice. Este posibil ca gravidele, femeile la ovulaţie, să aibă valori crescute ale temperaturii corporale, putem să avem sindrom febril în anumite tipuri de cancer, la anumite medicamente folosite la pacienţii psihiatrici, la unele boli autoimune. De asemenea, infecţiile virale sau bacteriene pot creşte temperatura, la fel ca şi stresul, lipsa de odihnă, starea de hidratare. Toate acestea pot da stări febrile. În plus, sunt anumite persoane care funcţionează cu temperatura crescută. Dar când avem febră, aceasta este asociată cu frisoane, mialgii, altragii, transpiraţii, migrene, oboseală”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW