Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

VIDEO Orban: Problema pe care o vom avea în perioada următoare este a kiturilor de testare. Testele rapide au marjă de eroare de 20%, un risc enorm

By Madalina Balaceanu , in Politic , at 24 martie 2020 Etichete: ,

Premierul Ludovic Orban a prezentat, marți seară, obiectivele pe care le are Guvernul Orban în lupta cu virusul Covid-19. Unul dintre obiectivele importante ale guvernului liberal este acela de a achiziționa echipamente de protecție pentru spitale. În prezent, există o lipsă îngrijorătoare a stocurilor echipamentelor de protecție.

Declarația premierului

Ludovic Orban: Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise care urmăresc câteva obiective esențiale. Primul și cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea și de viața românilor, să reducem cât de mult este posibil riscul de contaminare a acestora.

După cum bine știți astăzi am participat la inițiativa lui Klaus Iohannis la o întânire de lucru în care am făcut o evaluare aprofundată a situației în care ne găsim și, de asemenea, am convenit asupra câtorva măsuri care urmează să fie adoptate prin ordonanță militară.

Toate măsurile pe care le luăm au ca obiectiv reducerea la maxim a riscului de contaminare a românilor cu acest virus. După cum bine știți, sunt măsuri de restrângere a circulației, a deplasării cetățenilor români. Dacă până la emiterea ordonanței interdicția de a ieși din casă a fost valabilă între orele 22:00-06:00 dimineață, după emiterea acesteia vom impune această restricție între orele 6-22.

Practic cetățenii vor avea posibilitatea să iasă din casă pentru a se duce la muncă, la magazin, pentru a se duce la analize medicale urgente care nu pot fi soliționate prin telemedicină și necesită deplasarea cetățeanului până la medicul de familie sau până la un spital. De asemenea, se va permite deplasarea cetățeanului în zona locuinței pentru mișcare, pentru plimbarea animalului etc.

De asemenea, am văzut că s-a rostogolit o informație care nu este adevărată privitoare la persoanele de peste 65 de ani. Se știe foarte clar că persoanele în vârstă sunt cei mai expuși. Pentru a-i proteja se va institui practic această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei, va exista un interval orar în care aceștia se vor putea deplasa. Modul în care a fost prezentată ideea de măsură nu a fost corect. 

Apelez la români să fie responsabili, să respecte întrutotul recomandările medicilor prin care se pot feri de a fi infectați sau să îi ferească pe cei din jur să fie contaminați. Toate recomandările, toate măsurile trebuie respectate pentru că este mult mai ușor dacă se reușește limitarea numărului de persoane care să se contamineze.

Un alt obiectiv important pe care îl avem este achiziția de echipamente de protecție, de măștă, de combinezoane, de ochelari, de mănuși. În mod normal, conform legii, ar fi trebuit să existe stocuri strategice care să fie achiziționate din timp. La momentul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero.

Pe 4 februarie am emis OUG care a permis începerea achizițiilor pentru aceste produse fundamentale. Acum, cererea internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile pentru a achiziționa aceste produse. Am simplificat procedurile la maxim pentru a putea produce în țară măști, combinezoane și izolete. Încurajăm companiile românești.

Al treilea obiectiv important a fost acela de a întări DSP. La ora actuală, față de efectivele inițiale, în DSP numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. Am implicat rezidenți, medici școlari, cadre medicare care au fost disponibile, fie în diverse spitale care nu sunt în prima linie.

DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile privitoare la toți cetățenii care intră în România. ți văzut cum România a primit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din țări precum Italia, Spania, Franța, Germania, țări în care numărul de cazuri diagnosticare este foarte mare.  Apreciez foarte mult activitatea DSP-urilor și îi felicit pe toți aceia care s-au alăturat din mers și care învață zi de zi ce trebuie să facă și își asumă riscul.

De asemenea, am participat la o videoconferință cu directorii de spitale și directorii de DSP cu prefecții. Practic punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor, în funcție de numărul de persoane care sunt diagnosticate pozitiv, să primească persoane care sunt diagnosticate spre tratament. Avem trei etape de pregătire a spitalelor. Identificăm spitale în fiecare județ care pot interna bolnavi de coronavirus.

În cursul procedurilor de achiziție suntem în diferite faze. E foarte importantă creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate Real Time PCR. În prima parte au funcționat 9 asemenea aparate, acum sunt 19 în funcțiune. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem folosi – la ANSVSA, facultăți, institute de cercetare. Am achiziționat până acum 10 aparate noi. Prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR, din cre 4 sunt deja montate. S-au mișcat și spitalele, au cumpărat PCR-uri și kituri.

Problema pe care o vom avea în perioada următoare e cu kiturile de testare.

Văd mulți care se pricep la coronavirus, ca și la fotbal. Dar epidemiologii au spus că diagnosticarea trebuie făcută pe PCR, nu pe teste rapide, pentru că au marjă de eroare de 20%, care reprezintă un risca enom. Înseamnă că noi am putea elibera cu certificat 20 din cei bolnavi. Vom primi 2 000 de kituri de testare care pot testa cel puțin 100 000 de persoane. 

Suntem în curs de achiziție a 100 de ventilatoare la UNIFARM. ONAC are contract pentru 200 de ventilatoare. Dar va trebui să așteptăm livrarea lor. Am adoptat două OUG pentru măsuri economice. Acum punem la punct modul de aplicare.

 

Întrebări

Î: Cei care sunt în carantină vor avea niște măsuri electronice. Ce înseamnă asta?

R: Împreună cu STS punem la punct o aplicație care să ne permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină, astfel încât să știm dacă se deplasează în afara casei sau nu. Ne va ajuta foarte mult. Să fim cinstiți, foarte mulți dintre cei care s-au întors trebuie verificați. Mulți dintre ei, după cum s-a văzut, nu au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura de respectare a izolării la domiciliu. Atenție, faptul că îi băgăm din nou în carantină, nu îi rezonează de răspunderea contravențională. Vom apela la măsuri severe.

Î: De ce inițial am avut o recomandare de a sta în case, iar acum se restricționează?

R: Dintr-un motiv foarte simplu. Am anunțat că vom lua măsuri graduale în funcție de evoluția epidemiei. Când nicio țară nu lua nicio măsură, noi am luat măsura suspendării școlilor, măsura anchetelor epidemiologice, măsura izolării la domiciliu, măsuri graduale, care încetul cu încetul au devenit destul de severe, într-un fel și pentru pregătirea psihologică a oamenilor. Eu cred că este un parcurs firesc și aici aș mai face o observație: starea normală este democrația. Faptul că am ajuns să luăm astfel de măsuri, le luăm doar pentru a păzi viața și sănătatea cetățenilor. Sunt niște măsuri excepționale care se dau în starea de urgență și care trebuie respectate. Cetățenii trebuie să rămână la fel de responsabili, sănătatea este cea mai importantă.

Î: Un mesaj pentru cei 250.000 de români care au contractele suspendate? Cine ne garantează că ne vom primi aceste dreptui înapoi și peste cât timp?

R: În ceea ce ne privește am luat măsura plății de la bugetul de șomaj a șomajului tehnic pentru persoanele care sunt angajate în companii care fie au fost supuse unor măsuri restrictive ale autorităților, fie sunt afectate indirect și le-a fost afectate cifra de afaceri, veniturile, cu un procent mai mare de 25%. În ceea ce privește aceste restrângeri, imediat ce trecem de vârf, ce se va reduce semnificativ riscul contaminării, evident că în mod gradual vom renunța la restrângerile de drepturi și libertăți. 

Î: Lipsa testelor a fost marea problemă. Care ar fi capacitatea de testare?

R: Obiectivul nostru în 5-7 zile e de a crește capacitatea la peste 2.000 pe zi, până la 2.500 pe zi, și să crească în continuare. O să dăm dreptul spitalelor județene să facă achiziții directe. E vital ca un număr cat mai mare de contractori să facă contracte.

Î: Amânarea ratelor: va fi pentru 3 luni sau 9 luni?
R: De sănătatea sistemului bancar depinde economia României. Noi trebuie să susținem companiile și cetățenii cu probleme, să aibă posibilitatea să amâne plata unor rate. Suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Dar nu poți forța sistemul bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Trebuie un echilibru care să nu pună băncile în situație de lipsă de lichidități.

Î: Ce se întâmplă dacă vor întârzia produsele și echipamentele de protecție?

R: Ele deja au întârziat! Facem eforturi mari, dar încă sunt în număr insuficient.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW