Fost înalt magistrat, despre imunitatea judecătorilor și procurorilor: O altă formă de control care să satisfacă monopolul asupra magistraților
În proiectul de desființare a Secției Speciale Ministerul Justiției propune două modificări majore în ceea ce privește anchetarea și trimiterea în judecată a magistraților, fapt ce a ridicat semne de întrebare în rândul celor care lucrează în sistemul judiciar. Un fost înalt magistrat a declarat sub protecția anonimatului, pentru mainnews.ro, că instituția condusă de Cătălin Predoiu a introdus în proiectul de lege „o altă formă de control care să satisfacă monopolul asupra magistraților”.
Mai exact, în propunerea de lege se arată că magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără aviz de la CSM, iar în ceea ce privește decizia de anchetarea a unui procuror sau judecător, aceasta poate fi luată doar de procurorul general al României.
Mai mulți magistrați pun sub semnul întrebării propunerile, în special pentru că decizia de inculpare a magistraților stă în puterea unei singure persoane.
Trimiterea în judecată, doar cu undă verde de la secțiile CSM
Ministerul Justiției propune reguli noi pentru trimiterea în judecată a magistraților. Mai exact, ministerul ar vrea ca procurorii sau judecătorii să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul de la secțiile de specialitate din CSM, respectiv Secția pentru procurori sau Secția pentru judecători, după caz.
„Trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor se încuviințează de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în proiect.
Consultat de mainnews.ro, fostul înalt magistrat este de părere că avizul dat de CSM pentru ca magistrații să fie trimiși în judecată este doar o altă formă de control.
„Propunând eliminarea Secției Speciale, care era sub controlul complet al președintelui CSM, Ministerul Justiției a introdus în proiect o altă formă de control efectiv care să satisfacă acest monopol asupra magistraților: avizul”, a declarat acesta, pentru mainnews.ro.
„Textul propunerii Ministerului Justiției este neconstituțional”
Potrivit acestuia, textul propus de Ministerul Justiției în proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale este neconstituțional pentru că în felul acesta activitatea judiciară a procurorului se suprapune cu o acțiune administrativă a Consiliului Superior al Magistraturii.
„Textul este neconstituțional pentru că interferează o acțiune administrativă a CSM în activitatea judiciară a procurorului”, a explicat juristul consultat de mainnews.
Până acum era nevoie de avizul CSM doar în cazul în care se intenționa reținerea, arestarea sau percheziționarea unui magistrat. Ministerul Justiției propune ca de acum membrii CSM să dea aviz și dacă un magistrat este trimis în judecată.
Magistrații pot fi anchetați doar cu acordul procurorului general al României
Ministerul Justiției propune ca, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale în ceea ce privește un magistrat să fie necesar acordul procurorului general al României.
„Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției.
Critici
Asociațiile „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” critică proiectul pe care Ministerul Justiției l-a pus, marți, în dezbatere publică și care prevede „un soi de imunitate largă” dată judecătorilor și procurorilor. Asociațiile de magistrați cer retragerea din proiect a unor prevederi referitoare la urmărirea penală și trimiterea în judecată a magistraților. Mai multe AICI.
Conform sursei citate, „propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care recenta selecție a procurorilor de rang înalt nesocotește flagrant recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivită, încălcând fără dubii independența procurorului de caz și creând un ”super-procuror”, care se va bucura de impunitate totală, cât timp nu va avea cum să-și încuviințeze cercetarea propriei persoane”.
Context
Ministerul Justiției propune desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Conform proiectului de lege propus de minister, faptele de corupție săvârșite de magistrați ar urma să fie din nou anchetate de procurorii de la DNA. Textul întocmit de minister vine și cu două modificări majore în ceea ce privește anchetarea și trimiterea în judecată a magistraților care deja au stârnit reacția controversată a oamenilor din sistem. Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ poate fi consultat AICI.
sursa foto: ICCJ
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you can find 50391 additional Information to that Topic: mainnews.ro/fost-inalt-magistrat-despre-imunitatea-judecatorilor-si-procurorilor-o-alta-forma-de-control-care-sa-satisfaca-monopolul-asupra-magistratilor/ […]