Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Asociațiile de magistrați critică imunitatea dată judecătorilor și procurorilor prin proiectul Ministerului Justiției: Consolidează, contrar Constituției, un soi de „impunitate largă”

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , , ,

Două asociații de magistrați critică proiectul pe care Ministerul Justiției l-a pus marți în dezbatere publică și care prevede „un soi de imunitate largă” dată judecătorilor și procurorilor. Acestea cer retragerea din proiect a unor prevederi referitoare la urmărirea penală și trimiterea în judecată a magistraților.

„ (…) am constatat că, pe lângă dispozițiile privind desființarea SIIJ și revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării acestei secții, îndelung solicitate de corpul magistraților români și de entitățile internaționale, proiectul de lege mai conține și o serie de dispoziții, calificate de Ministerul Justiției, prin comunicatul de presă aferent, drept  ”garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.

Prin aceste dispoziții aflate în stadiul de propunere, se dorește ca punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror să se facă doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor să se încuviințeze de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, explică sursa citată.

Anumite prevederi din proiect „situează magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți”

Cele două asociații de magistrați susțin că astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către magistrații onești din țara noastră, iar asemenea filtre în calea tragerii la răspundere penală a magistraților sunt „în mod evident neconstituționale, pentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți”.

Mai mult, dacă aceste modificări ar intra în vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii.

Asociațiile de magistrați critică proiectul lui Predoiu

„Încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituția României. Potrivit normei constituționale, procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectuează exclusiv în cadrul Ministerului Public, de către procurori ierarhic superiori, iar nu de către nu organe administrative din afara Ministerului Public.

Faptul că în prezent secțiile CSM încuviințează luarea față de magistrații cercetați penal a unor măsuri procesuale deosebit de intruzive sub aspectul vieții private (percheziția, reținerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu) nu reprezintă un argument valabil, întrucât aceste măsuri nu sunt de esența urmăriri penale, spre deosebire de trimiterea în judecată, care este esențială.

Pe de altă parte, după adoptarea, în cursul anilor trecuți, a principiului separării carierelor în magistratură, aproape fără excepții, nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor cercetați penal.

De asemenea, propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care recenta selecție a procurorilor de rang înalt nesocotește flagrant recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivită, încălcând fără dubii independența procurorului de caz și creând un ”super-procuror”, care se va bucura de impunitate totală, cât timp nu va avea cum să-și încuviințeze cercetarea propriei persoane.

Nu în ultimul rând, încuviințarea trimiterii în judecată efectuată de secția pentru judecători a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natură a pune presiune pe completul de judecată învestit cu soluționarea ulterioară a acelei cauze penale”, mai scrie în sursa citată.

Cele două asociații de magistrați mai precizează că astfel de reglementări, pe care „nici măcar fosta guvernare, ale cărei proiecte în domeniul justiției au fost profund criticate, nu a îndrăznit să le propună, reprezintă un fapt regretabil de natură să creeze prejudicii corpului onest al magistraților, motiv pentru care emitentul lor trebuie să își asume urgent răspunderea și să procedeze în consecință la retragerea lor (respectiv a acelor reglementări care nu au legătură cu desființarea SIIJ)”.

Comentarii


  • […] Asociațiile „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” critică proiectul pe care Ministerul Justiției l-a pus, marți, în dezbatere publică și care prevede „un soi de imunitate largă” dată judecătorilor și procurorilor. Asociațiile de magistrați cer retragerea din proiect a unor prevederi referitoare la urmărirea penală și trimiterea în judecată a magistraților. Mai multe AICI. […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW