Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Vaccinarea obligatorie, noua prioritate a PSD din sesiunea parlamentară. Proiectul de lege, ținut la sertar de mai bine de doi ani

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 23 ianuarie 2020 Etichete: , ,

În contextul gripei de coronavirus din China, Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat, joi, că noua prioritate din sesiunea parlamentară a social-democraților este legea privind vaccinarea obligatorie, asta după ce proiectul a fost ținut la sertar mai bine de doi ani.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, care s-a filmat în timp ce vorbea despre planul PSD, vaccinarea este „cea mai eficientă și mai sigură măsură” pe care un stat responsabil o poate lua pentru cetățenii săi

„PSD are ca prioritate în această sesiune parlamentară Proiectul de Lege privind vaccinarea obligatorie. Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care un stat responsabil o poate lua pentru a proteja viețile cetățenilor săi. Lupta politică trebuie lăsată deoparte! Sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri, asigurarea distribuției în timp util a acestora în țară, problemele legate de vaccinarea efectivă trebuie rezolvate. Este nevoie de predictibilitate!”, este mesajul fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog.

Proiectul de lege, „uitat” în Parlament mai bine de doi ani

Făcut la inițiativa Guvernului Tudose, proiectul de Lege pentru vaccinarea obligatorie a fost adoptat de plenul Senatului în luna octombrie octombrie 2017. Ulterior, legea a plecat în Camera Deputaților, care este for decizional, însă a fost uitat.

Proiectul de Lege a rămas de atunci în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, care ar fi avut ca termen să depună raportul, luna noiembrie 2017.

Ce prevede Legea vaccinării

Părinții care refuză să le facă copiilor lor vaccinurile obligatorii ar putea risca amenzi până la 10.000 de lei, potrivit proiectului de Lege. La această categorie se încadrează vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

În momentul în care copiii sunt înscriși la școală, părinților li se va cere o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste efectuarea acestor vaccinuri. În cazul în care schema de vaccinare nu este completă, se impune ca în maxim un an copiii să fie vaccinați.

”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege.

Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu duc copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Astfel, cel puțin o dată la 3 luni, părinții vor fi consiliați de aceste comisii.

Potrivit proiectului, excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.

sursa foto: Dreams Time

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW