Gabriela Scutea, propusă pentru funcția de Procuror General al României: Înființarea SIIJ a fost nefundamentată/În dosarul Colectiv trebuie să „traducem” obiectiv ceea ce se prezintă subiectiv
Gabriela Scutea, propusă de Ministerul Justiției pentru funcția de Procuror General al României, susține că funcționarea Secției Speciale ar trebui să „asigure dreptul de acces la justiție”, menționând însă că încă din anul 2017 ea s-a exprimat asupra nefundamentării înființării SIIJ.
„Determinat de modificările aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară prin Legea nr.207/2018, modificarea la nivel organizatoric a PÎCCJ prin constituirea SIIJ antrenează în continuare măsuri pentru completarea personalului secției, în așa fel încât capacitatea operațională să permită efectuarea cercetărilor în mod imparțial şi printr-o diminuare a volumului mediu de activitate al fiecăruia dintre procurorii care funcționează în prezent. M-am exprimat începând din 2017 asupra nefundamentării înființării secției, însă – până la eventuale măsuri legislative de încetare a activității ei – funcționarea trebuie să asigure dreptul de acces la justiție și toate drepturile procedurale”. susține Gabriela Scutea, în proiectul managerial pe care l-a prezentat în fața comisiei Ministerului Justiției.
Referiri la dosarul Colectiv: „Trebuie să „traducem” obiectiv ceea ce se prezintă subiectiv”
În ceea ce privește comunicarea publică, Gabriela Scutea crede că situațiile care au potențial să afecteze încrederea în Ministerul Public ar trebui abordate frontal, dând exemplul sentinței din dosarul Colectiv, explicând că
„În comunicarea publică, situațiile cu potențial de afectare a încrederii în MP trebuie abordate frontal (imediat) și în termeni accesibili. De exemplu, pronunțarea la 16.12.2019 a sentinței în dosarul „Colectiv” degajă ideea subiectivă a procesului care a durat 4 ani. Trebuie să „traducem” obiectiv ceea ce se prezintă subiectiv, adică amploarea deosebită a cercetărilor (în termeni de audiere de părți civile și martori, lucrări tehnice de specialitate complexe, numărul instituțiilor care au acordat concurs DNA pentru finalizarea cercetărilor), procedura camerei preliminare. Rolul de comunicator trebuie exercitat de Procurorul General în situațiile în care se dezbat reforme majore ale legii penale și ale celei procedurale, cu indicarea în termeni accesibili a impactului pentru realizarea misiunii de apărare a intereselor generale ale societății”, a adăugat Scutea.
Cine este Gabriela Scutea
Gabriela Scutea are 46 de ani și a intrat în magistratură în 1995. Aceasta a ocupat funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea (1995-1997), Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov (1997-1998), Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov (1998 -2005) și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov (2005-2006).
Din 2006 până în 2013, procuroarea din Brașov a fost adjunct al Procurorului General. Aceasta era responsabilă pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare. De asemenea, Scutea a fost ordonator principal de credite delegat, fiind responsabilă și pentru implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit.
În 2013, pe o perioadă de 4 luni, Gabriela Scutea a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi, la vremea aceea Procuror General al României.
De la Parchetul General, Gabriela Scutea a plecat la Ministerul Justiției, unde, în 2016, a devenit secretar de stat.
sursa foto: Mediafax
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/gabriela-scutea-propusa-pentru-functia-de-procuror-general-al-romaniei-infiintarea-siij-a-fost-nefundamentata-in-dosarul-colectiv-trebuie-sa-traducem-obiectiv-ceea-ce-se-prezinta-subiectiv/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/gabriela-scutea-propusa-pentru-functia-de-procuror-general-al-romaniei-infiintarea-siij-a-fost-nefundamentata-in-dosarul-colectiv-trebuie-sa-traducem-obiectiv-ceea-ce-se-prezinta-subiectiv/ […]