2019, anul în care liderii europeni au venit în România
La 9 mai 2019, cei mai puternici lideri din Europa s-au întâlnit pentru o zi la Sibiu cu ocazia summitului UE. La eveniment au participat președinți de stat, premieri și lideri ai țărilor UE, care au anunțat calea pe care va merge Uniunea Europeană în următorii cinci ani. Mesajul declarației susținute la summit face referire la reformarea spațiului comunitar.
În prima jumătate a anului 2019, România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, prilej cu care, la Sibiu, a avut loc Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din UE. Summitul a fost găzduit de președintele României, Klaus Werner Iohannis, și prezidat de Președintele Consiliului European, Donald Tusk. Primăria Municipiului Sibiu a găzduit evenientul la care au participat lideri de state, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „În momentul preluării mandatului, spuneam că este ultima noastră șansă de a le arăta europenilor că Uniunea acționează pentru ei. În ultimii cinci ani am lucrat necontenit pentru a onora promisiunile pe care le-am făcut. În unele domenii, cred că am depășit așteptările, însă în altele, este posibil ca acestea să nu fi fost atinse. Am convingerea însă că am acționat întotdeauna în domeniile în care miza a fost cea mai importantă. Acum UE trebuie să privească înainte, să învețe din experiența trecutului și să valorifice reușitele. Trebuie să dăm dovadă de și mai multă ambiție și să ne axăm și mai mult decât până acum pe ceea ce contează.”
Comisia Juncker a dezbătut 10 priorități ce s-au axat pe aspecte importante pentru europeni: revigorarea pieței locurilor de muncă, relansarea creșterii economice și a investițiilor, consolidarea echității sociale, gestionarea migrației, reducerea amenințărilor la adresa securității, deblocarea potențialului tranziției digitale și energetice, consolidarea rolului UE pe scena internațională și sporirea transparenței și a legitimității democratice.
Perspective pentru Europa
În cadrul Summitului, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări privind modul în care Europa își poate contura viitorul. Agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024 se axează pe cinci idei principale:
• o Europă care protejează, deoarece, în contextul mondial actual, pacea înseamnă putere;
• o Europă competitivă care investește în tehnologiile viitorului și sprijină cele mai importante atuuri ale noastre: piața unică, industria noastră și moneda noastră comună;
• o Europă echitabilă care susține principiile fundamentale ale egalității, statului de drept și justiției sociale în lumea modernă;
• o Europă durabilă care își asumă o poziție de lider în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și combaterea schimbărilor climatice
• și o Europă influentă care urmărește să susțină și să adapteze la provocările prezentului sistemul bazat pe norme, care ne-a fost util atât de mult timp.
Declarația de la Sibiu
La 9 mai 2019, liderii europeni au adoptat Declarația de la Sibiu. Aceasta conține 10 promisiuni pentru cetățenii Europei. În declarație, liderii dau garanții privind protejarea modului de viață european, democrației și a statului de drept.
„Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun. (…) O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.
Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:
* Vom apăra O SINGURĂ EUROPĂ – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
* Vom rămâne UNIȚI, LA BINE ȘI LA GREU. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
* Vom CĂUTA ÎNTOTDEAUNA SOLUȚII COMUNE, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
* Vom continua să PROTEJĂM MODUL NOSTRU DE VIAȚĂ, DEMOCRAȚIA ȘI STATUL DE DREPT. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
* Vom obține rezultate ACOLO UNDE CONTEAZĂ CEL MAI MULT. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
* Vom respecta întotdeauna principiul ECHITĂȚII, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
* Ne vom înzestra cu MIJLOACELE POTRIVITE AMBIȚIILOR PE CARE LE AVEM. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
* Vom PROTEJA VIITORUL URMĂTOARELOR GENERAȚII DE EUROPENI. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
* NE VOM PROTEJA CETĂȚENII și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
* EUROPA VA FI UN LIDER MONDIAL RESPONSABIL. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”
Impresii la sfârșit de Summit
Klaus Werner Iohannis
În discursul oficial de încheiere, președintele României, Klaus Iohannis a lăudat summitul de la Sibiu, spunând că țara noastră a devenit locul unde s-a dezbătut viitorul Uniunii Europene. Președintele a precizat că este nevoie de o comunicare mai intensă cu cetățenii Europei. Concluzionând, Iohannis a transmis că „împreună putem scrie viitorul UE”.
Emmanuel Macron
Președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit despre obiectivele pe care acesta le consideră importante pentru UE.
„Să definim o politică foarte clară în privinţa vecinătăţii. O altă chestiune în privinţa căreia trebuie să avansăm este să facem o politică prin care să ne putem apăra mai bine frontierele. Trebuie să facem un parteneriat foarte puternic cu ţările din Africa. Încă nu am reglat riscurile potenţiale, dar nici nu am realizat oportunităţile pe care le putem avea în relaţia cu aceşti parteneri. Trebuie să avem un parteneriat echilibrat cu continentul african. Europa trebuie să fie mai eficientă în privinţa frontierelor sale. Iată de ce am pledat foarte puternic faţă de colegii mei ca să stabilim care sunt limitele care ne împiedică să ne îndeplinim aceste obiective”, a spus Emmanuel Macron.
Donald Tusk
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis la finalul Summit-ului un mesaj în limba română, în care laudă munca depusă de țara noastă pentru organizarea evenimentului. „M-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, spune Donald Tusk.
Sursă foto: perol.ro
Comentarii
슬롯 사이트
Qi Zhiyuan은 황실이 대군을 보냈다는 소식을 듣고 마음이 놓였습니다.
… [Trackback]
[…] There you can find 33502 additional Info to that Topic: mainnews.ro/2019-anul-in-care-liderii-europeni-au-venit-in-romania/ […]