SanatateStirile zilei

Microplasticele din aer: Cauza identificată de oamenii de știință pentru cancerul pulmonar și de colon

Oamenii de știință au identificat microplasticele din aer ca o potențială cauză pentru cancerul pulmonar și de colon, precum și pentru infertilitate, conform unei analize a 3.000 de studii.

Cercetătorii de la UCSF au descoperit că degradarea cauciucurilor și a gunoiului eliberează microplastice în aer, care pot provoca afecțiuni respiratorii și inflamație pulmonară cronică, crescând riscul de cancer pulmonar.

„Aceste microplastice sunt practic poluarea aerului cu particule în suspensie și știm că acest tip de poluare a aerului este dăunător”, a spus Tracey J. Woodruff, PhD, MPH, profesor de obstetrică, ginecologie și științe reproductive la UCSF.

Microplasticele sunt mai mici de 5 milimetri – mai mici decât un bob de orez – și sunt omniprezente în mediu. În fiecare an, companiile din întreaga lume produc aproape 460 de milioane de tone metrice de plastic. Se preconizează că aceasta va ajunge la 1,1 miliarde până în 2050.

Conducerea vehiculelor reprezintă o sursă majoră de microplastice în aer, generate prin frecarea dintre anvelope și suprafața drumului.

Majoritatea studiilor din revizuire s-au bazat pe animale. Dar cercetătorii au spus că concluziile se aplică probabil și oamenilor, deoarece împărtășesc multe dintre aceleași expuneri.

Studiul extinde un raport la care cercetătorii au lucrat anul trecut cu California State Policy Evidence Consortium (CalSPEC). Consorțiul include experți din întregul sistem UC și oferă dovezi pentru factorii de decizie din legislativul statului California.

Particulele provoacă leziuni pulmonare şi inflamaţii pulmonare cronice, care pot creşte riscul de cancer pulmonar.

„În toate rezultatele care au fost evaluate complet, am identificat că expunerea la microplastice este «suspectată» a fi un pericol pentru sistemul respirator uman”, au adăugat cercetătorii.

Microplasticele sunt răspândite şi mobile în mediu, fiind detectate în aer, apă de suprafaţă, plaje costiere, sedimente şi alimente, scriu cercetătorii.

Ele au fost descoperite în locuri îndepărtate şi virgine, inclusiv în Antarctica, în tranşeele oceanice adânci şi în gheaţa marină arctică.

Datorită dimensiunilor lor mici, microplasticele pătrund şi sunt distribuite mai uşor în corpul uman în comparaţie cu particulele mai mari; microplasticele au fost măsurate în placenta, laptele matern şi ficatul uman, susţin autorii.

„Îndemnăm agenţiile de reglementare şi liderii politici să ia în considerare dovezile din ce în ce mai numeroase privind efectele nocive ale microplasticelor asupra sănătăţii, inclusiv cancerul de colon şi pulmonar”, a declarat Nicholas Chartres, primul autor al studiului, care a condus echipa ştiinţifică de la PRHE.

 

 

 

 

Articole Recomandate

Back to top button