Pseudopatriotul Călin Georgescu critică livrările de gaze pentru basarabenii din Republica Moldova
Nou discurs delirant susținut de Călin Georgescu. Într-un clip transmis prin intermediul rețelelor de socializare, fostul candidat la președinție propagat mai multe minciuni cu scopul de a induce în eroare publicul naiv.
Printre numeroasele gogomănii, „patriotul” Georgescu a criticat statul român pentru că permite achiziția de gaze de către cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova și a susținut, în mod evident fals, că acestea ar urma să fie înlocuite cu gaze din Ucraina.
„Unde sunt sutele de miliarde de la Uniune. Nu cumva celebrul PNRR a falimentat? Zeci de miliarde nu le vedem investite în nimic au trecut doar pe hârtie. Aceste miliarde s-au dus în apartul de război al Uniunii Europene. Un exemplu, dăm gaze Moldovei, după care importăm de la Ucraina la suprapreț”, a afirmat Georgescu.
În realitate, gazele pe care România le „dă” basarabenilor sunt de fapt pe bani, așa cum a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja.
„Pentru a combate propaganda toxică, precizez: 1. Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii. 2. Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor noastre proprii. 3. Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil.Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi. Înainte, împreună”, a explicat ministrul energiei.
Republica Moldova se află în fața unei uriașe provocări din punct de vedere energetic, după ce gigantul rus Gazprom a oprit tranzitul de gaze prin Ucraina. Începând din 2022, pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău se utilizează doar gaze achiziționate pe piața liberă a Uniunii Europene, însă în regiunea transnistreană, controlată de facto de Kremlin, ajungeau gaze rusești, pentru care separatiștii nu achitau niciun ban. Cu aceste gaze la centrala de la Cuciurgan se producea energie electrică, care asigura aproximativ 600MW.
Acum, autoritățile de la Chișinău caută soluții pe piețele europene, inclusiv în România, dar capacitatea de tranzit este limitată.
„Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producție locală. Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toți cei implicați: Prim-Ministrul Dorin Recean, care este și ministru interimar al energiei la Chișinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toți cei implicați în sectorul energetic românesc. Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul. Mai mult, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii”, a explicat Sebastian Burduja.