Stirile zilei

Decizia de achitare a torționarilor disidentului Gheorghe Ursu va fi revizuită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis joi, 12 decembrie, apelul urmașilor disidentului politic Gheorghe Ursu și al Parchetului Curții de Apel București de revizuire a sentinței prin care torționarii disidentului anti-comunist au fost achitați. 

ÎCCJ i-a achitat definitiv în 2023 pe foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului politic Gheorghe Ursu.

PÎCCJ a transmis atunci că analizează decizia, inclusiv pentru a se identifica o posibilitate juridică de a declara o cale extraordinară de atac.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile Ursu Ştefan Olga şi Ursu Andrei Horia împotriva sentinţei penale nr. 92/F din data de 09 mai 2024, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: În temeiul art. 453 alin. (1) lit.a) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi de părţile civile Ursu Ştefan Olga şi Ursu Andrei Horia împotriva sentinţei penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală şi trimite cauza Curţii de Apel Bucureşti în vederea rejudecării cauzei în condiţiile art. 461 din Codul de procedură penală”, a decis ICCJ.

Decizia instanței este definitivă.

Context

Procurorii spun că, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985.

Conform anchetatorilor, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Gheorghe Ursu a decedat în penitenciarul Jilava, în noiembrie 1985.

Gheorghe Ursu a fost  inginer de construcţii, poet şi scriitor. A  fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button