Stirile zilei

MAI: 162 de sesizări privind contravenții și infracțiuni în secțiile de votare

MAI a anunțat că, până duminică seară, au fost primite 162 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni la alegerile parlamentare. Dintre acestea, 69 nu s-au confirmat, 15 sunt în verificare, iar patru au fost redirecționate către birouri electorale.

„Datele centralizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată, care monitorizează şi coordonează misiunile desfăşurate de structurile MAI în context electoral, arată că până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot. De la începerea votării au fost primite 162 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu alegerile parlamentare. 69 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 15 sunt în curs de verificare. Patru sesizări nu erau de competenţa MAI aşa că au fost trimise pentru soluţionare către Biroul Electoral Central şi către Birouri Electorale Judeţene”, a transmis Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Poliția a deschis 45 de dosare penale pentru posibile infracțiuni și a aplicat 59 de sancțiuni contravenționale, inclusiv 18 amenzi în valoare totală de 64.200 de lei.

În Mehedinți, se investighează un caz de fraudă la vot, unde trei membre ale comisiei de vot ar fi votat ilegal în numele unei tinere și al mamei sale. Tânăra votase anterior în Franța, iar cele trei femei ar fi semnat listele și introdus buletinele în urne fără ca cele două să fie prezente.

Poliția a intervenit în mai multe incidente legate de procesul electoral:

  • În Călărași, o femeie a fost agresată, iar soțul ei a reclamat că i s-au oferit bani pentru influențarea votului. A fost deschis dosar penal pentru violență și coruperea alegătorilor.
  • În Gorj, unui alegător i-au fost înmânate 3 buletine de vot, iar în Piatra-Neamț, alt alegător a votat cu două buletine.
  • În Giurgiu, un bărbat a reclamat că nu i se permite să voteze, dar sesizarea s-a dovedit falsă, fiind amendat cu 4.000 de lei. Alt caz similar de reclamare nejustificată a fost sancționat contravențional.
  • În Dâmbovița, un observator a fost acuzat că dirija alegătorii, dar acuzațiile nu s-au confirmat.
  • În București, un bărbat recalcitrant care îndemna alegătorii să voteze cu un anumit partid a fost amendat cu 4.700 de lei.
  • În Timișoara, un bărbat a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată.
  • În Vrancea, o persoană a votat folosind cartea de identitate a altcuiva, caz în care s-a întocmit dosar penal pentru fals.

De asemenea, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a eliberat aproximativ 15.000 de cărți de identitate și 560 provizorii pentru facilitarea accesului la vot.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button