Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Se dă startul programului „Casa Verde”. Suma nerambursabilă pe care o pot primi românii de la stat pentru panouri fotovoltaice

By Oprea Ioana , in Stirile zilei , at 2 septembrie 2024 Etichete: , ,

În 6 septembrie 2024, începe programul „Casa Verde – Fotovoltaice 2024”, cu înscrierea instalatorilor, a căror listă va fi publicată la începutul lunii noiembrie. Anul acesta, programul are un buget record de două miliarde de lei, bani de care pot beneficia românii, dar și bisericile. Suma alocată fiecărui solicitant a crescut în acest an de la 20.000 la 30.000 de lei.

În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat în dezbatere publică Ghidul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice în scopul producerii de energie electrică.

Potrivit oficialului, în acest an bugetul alocat de stat programului gestionat de AFM va fi de două miliarde lei, bani de care vor putea beneficia aproximativ 67.000 de români.

Două miliarde de lei urmează să fie puse la dispoziția românilor pentru ca aceștia să producă electricitate în propria locuință, să participe la un mediu mai curat, dar și să plătească facturi mai mici la energie electrică”, a declarat Mircea Fechet, într-o conferință de presă susținută în 29 august 2024.

Mai mulți bani pentru finanțarea panourilor fotovoltaice

Un lucru important este creșterea, în acest an, de la 20.000 la 30.000 de lei a sumei care poate fi dată solicitanților de către AFM.

De asemenea, potrivit Ghidului din 2024, o noutate a programului o reprezintă finanțarea, în premieră, a acumulatorilor, unități de stocare a energiei electrice.

Am și testat un scenariu în care până la ora 13.00 într-o zi deja reușești să îți încarci acumulatorii, urmând ca în restul zilei să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în rețea, urmând ca pe parcursul nopții să te poți folosi de energia stocată în bateriile proprii. Acest lucru înseamnă și mai multă independență energetică pentru locuința respectivă și asta înseamnă facturi mai mici pentru românii beneficiari ai acestor programe”, a explicat ministrul Mediului.

Sistemul pleacă de la minimum 3 KW, finanțările vor fi alocate pe fiecare regiune în parte, iar pentru unitățile de cult (biserici și parohii) va fi o sesiune separată de finanțare, a completat Mircea Fechet.

Energia electrică produsă de aceste panouri fotovoltaice este consumată în gospodăria proprie. Surplusul de energie electrică ce nu va fi consumat va fi livrat în sistemul energetic național. Energia electrică livrată va fi scăzută din factura de consum sau decontată către proprietarul devenit prosumator.

Potrivit Ghidului de finanțare, suma maximă acordată fiecărui solicitant este de 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice, produsă din surse regenerabile, cu condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului, în sumă de 3.000 de lei.

„AFM nu acordă finanțare numai pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice, ori numai pentru achiziționarea și montarea unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile. Valoarea sumelor acordate cu titlul de finanțare de AFM se evidențiază de către instalatorul validat pe factura fiscală, diferența până la valoarea totală a facturii suportându-se de către beneficiar din surse financiare proprii”, este mențiunea expresă din Ghidul citat mai sus.

Cine poate primi bani de la stat

Ca să poată primi finanțare nerambursabilă pentru instalarea panourilor fotovoltaice prin programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024”, solicitantul trebuie să fie persoană fizică domiciliată în România, să aibă plătite la zi datoriile la bugetul de stat și la bugetul local, să locuiască la adresa unde urmează să fie instalate panourile fotovoltaice, care pot fi puse doar pe casa ori pe terenul aflate în proprietatea permanentă a beneficiarului, conform extrasului de carte funciară.

De asemenea, potrivit aceluiași Ghid, casa unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă exclusiv destinație de locuință, și nu sediu unde să se desfășoare activități economice. În plus, casa ori terenul pe care vor fi montate  panourile fotovoltaice nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

O altă cerință este ca imobilul pe care se vor monta panourile să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară, potrivit extrasului de carte funciară, să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun ori al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică, potrivit extrasului de carte funciară.

Potrivit Ghidului de finanțatre din 2024 al AFM, pot obține finanțare doar cei care prezintă dovada contorizării separate sau un document de la instituțiile abilitate conform căruia la respectiva adresă nu se desfășoară activități economice. Nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente.

De asemenea, nu pot primi finanțare cei care au mai beneficiat sau urmează a beneficia de finanțare, în baza unei cereri aprobate anterior de AFM, pentru achiziția de sisteme de panouri fotovoltaice, în cadrul programelor derulate de AFM, pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare.

Actele necesare înscrierii în Programul „Casa Verde”

Românii care doresc să primească finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice o pot face  după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Laurenţiu Adrian Neculaescu, preşedintele AFM, a declarat că vor fi necesare aceleași documente minimale ca și anul trecut, și anume: actul de identitate, certificatele fiscale atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, precum și extrasul de carte funciară.

Aplicația prin intermediul căreia se pot face înscrierile a rămas aceeași de anul trecut. Am avut un feedback foarte bun, aplicația fiind simplu de folosit și a funcționat foarte bine. Diferența este că în acest an nu vom mai lăsa trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute”, a menționat Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Din 27 septembrie, persoanele fizice vor putea solicita finanțare în Programul Casa Verde Fotovoltaice, sesiunea continuând până în jur de 9 octombrie. Potrivit lui Neculaescu, după finalizarea înscrierilor, persoanele fizice își vor putea alege instalatorii acreditați prin program.

„Anul acesta, cu cele două miliarde, buget alocat de AFM, estimăm la circa 67.000 de noi beneficiari ai programului, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de 200.000 de familii care au beneficiat în ultimii ani de acest program”, a precizat Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Pașii care trebuie urmați pentru înscrierea în program

  1. Pregătirea actelor în format digital pentru înscriere în program. Toate actele necesare trebuie scanate și salvate în format PDF pe calculatorul beneficiarului.
  2. Pregătirea datelor de identificare a beneficiarului de finanțare fotovoltaice. Datele de identitate (serie și număr buletin, nume, prenume, dată naștere, CNP, valabilitate, etc) se scriu într-un Notepad sau un document Word pentru a putea fi luate copy/paste la completarea formularelor.
  3. Adresa de e-mail pentru crearea contului și comunicarea cu Administrația Fondului pentru Mediu. Beneficiarul trebuie să aibă o adresa de e-mail validă. Se poate depunde un singur proiect de pe o adresa de e-mail.
  4. Crearea contului AFM pe platforma online specifică. Trebuie creat din timp un cont pe platforma AFM la adresa următoare: https://inscrierionline.afm.ro/

După ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot alege instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu. Anul acesta nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune.

„Scopul programului, creșterea eficienței energetice”

Prin acest program, persoanele fizice și unitățile de cult pot obține finanțare de până la 30.000 de lei pentru achiziția și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, având ca scop producerea energiei electrice şi utilizarea acesteia de către consumatorii racordaţi la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional”, se arată în Ghidul de finanțare a programului.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele: cheltuielile cu achiziţia sistemului complet de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kW, cheltuielile cu montajul sistemului de panouri fotovoltaice și TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

În situaţia în care AFM declară neeligibile anumite cheltuieli, acestea nu se finanţează/nu se plătesc/se recuperează de la beneficiar sau de la instalatorul validat, după caz, în funcţie de persoana vinovată. Suma aprobată nu se poate suplimenta, iar beneficiarul trebuie să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei, se menționa în Ghidul de finanțare publicat de AFM la lansarea din 2023 a programului.

Ghidul de finanțare 2024 este disponibil pe pagina de internet a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

 

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW