Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ciolacu nu renunță la testarea antidrog a șoferilor: Trebuie găsite soluţii / Întâlniri importante la Guvern

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2024 Etichete: ,

Ciolacu nu este încă convins de criticile aduse controversatei OUG 84. Premierul a anunțat luni, 8 iulie, la sediul partidului, că va avea astăzi discuţii cu miniştrii Finanțelor și de Interne despre modificările aduse codului rutier conform cărora șoferii ce refuză testarea cu apartul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fară permis până la primirea rezultatelor. 

„Discutăm toate problemele şi vedem ce punct trebuie să modificăm joi, în şedinţa de guvern, cu aplicarea legii. Totuşi, trebuie găsite soluţii ca să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, categoric, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă, unor oameni nevinovaţi. Categoric, răspunsul trebuie să fie între 48 de ore şi 72 de ore, de la INML. Până acum se făcea imediat dosar, în urma testului făcut. Toate aceste lucruri se vor lămuri joi”, a spus premierul.

Întrebat despre cazurile în care şoferilor li se ridică permisul pentru că au luat o pastilă de răceală, Ciolacu a spus că asemenea situații nu ar fi avut loc.

„Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dumneavoastră puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”, a răspuns liderul PSD.

Consiliul Superior de Medicină Legală a dinamitat ordonanța

Premierul se face că nu îi aude pe specialiști. Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis duminică, 7 iulie, un punct de vedere în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84. Specialiștii Consiliului susțin că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice.

„Datorită sensibilității extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanțe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice, putând fi detectate inclusiv substanțe care apar în corp prin mecanism pasiv (de exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanța respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliți).

Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testelor toxicologice.

Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule.

De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală.

Ce prevede OUG 84/2024

Șoferii nu mai pot refuza testarea cu aparatul DrugTest ca să rămână cu permisul până vin analizele. De acum, șoferii care refuză testarea și cer analize de sânge la Institutul Național de Medicină Legală (INML) rămân fără permis până la primirea rezultatelor, după ce Guvernul a adoptat sâmbătă, 28 iulie, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normativ în scopul creșterii siguranței rutiere.

„3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație, se arată în OUG.

DrugTestele nu sunt însă precise. În 2023, doar 62% dintre DrugTestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adică 1.898 din 3.009, arată un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML).

De aceea, până la modificările aduse de Ordonanță, șoferii puteau refuza testarea cu aparatul DrugTest și cere analize la INML, păstrându-și astfel permisul până la venirea rezultatelor.

Acum, șoferii pot rămâne perioade îndelungate fără permis, pentru că o astfel de analiză poate dura și câteva luni sau chiar un an.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW