Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rusia va exersa un scenariu cu arme nucleare tactice pentru a descuraja Occidentul, anunţă Ministerul Apărării. Exerciţiul a fost ordonat de Putin

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 mai 2024

Rusia a anunţat luni că va organiza un exerciţiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Ministerul Apărării spune că sunt ameninţări provocatoare din partea oficialilor occidentali, relatează Reuters.

UPDATE: Exerciţiile cu arme nucleare tactice ale Rusiei sunt un răspuns la declaraţiile Occidentului privind trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat luni Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a citat comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind o posibilă trimitere de soldaţi în Ucraina, dar şi declaraţiile unor reprezentanţi ai Senatului britanic şi american.

Aceşti lideri „au vorbit despre dorinţa şi chiar despre intenţia de a trimite contingente armate în Ucraina, cu alte cuvinte de a plasa soldaţi NATO împotriva armatei ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Serviciile militare şi alte servicii speciale verifică rapoartele privind desfăşurarea legiunii străine a Franţei în Ucraina, a adăugat Peskov, citat de Reuters.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Ministerul Apărării a declarat că exerciţiul a fost ordonat de preşedintele Vladimir Putin şi va testa pregătirea forţelor nucleare non-strategice pentru a îndeplini misiuni de luptă.

Exerciţiile militare vor include antrenamente pentru pregătirea şi desfăşurarea în vederea utilizării armelor nucleare non-strategice, a precizat Ministerul Apărării. Vor participa formaţiuni de rachete din Districtul Militar Sudic şi forţe navale.

„În timpul exerciţiului, vor fi efectuate o serie de paşi pentru a exersa aspectele legate de pregătirea şi utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a declarat Ministerul Apărării.

Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.

Exerciţiul, anunţat în ajunul învestirii lui Putin pentru un nou mandat prezidenţial şi cu trei zile înainte de celebrarea Zilei Victoriei la 9 Mai, are ca scop asigurarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Rusiei „ca răspuns la declaraţiile provocatoare şi ameninţările unor oficiali occidentali la adresa Federaţiei Ruse”, a precizat ministerul. Acesta nu a menţionat numele oficialilor, dar Rusia a declarat în repetate rânduri că remarcile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie franceză în Ucraina sunt extrem de periculoase.

Rusia susţine că Statele Unite şi aliaţii săi europeni împing lumea în pragul unei confruntări între puterile nucleare prin sprijinirea Ucrainei cu arme în valoare de zeci de miliarde de dolari în lupta sa împotriva forţelor ruse care au invadat Ucraina în februarie 2022.

Puterile nucleare îşi verifică în mod obişnuit armele nucleare, dar rareori leagă în mod public aceste exerciţii de ameninţări specifice percepute.

De când a început războiul, Rusia a avertizat în mod repetat asupra creşterii riscurilor nucleare – avertismente pe care Statele Unite spun că trebuie să le ia în serios, deşi oficialii americani spun că nu au văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.

Putin s-a confruntat cu apeluri în interiorul Rusiei din partea unor adepţi ai liniei dure de a schimba doctrina nucleară a Rusiei, care stabileşte condiţiile în care Rusia ar folosi o armă nucleară. Doctrina spune că o astfel de armă ar fi folosită ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau cu alte arme de distrugere în masă, dar şi în cazul utilizării de arme convenţionale împotriva Rusiei, „atunci când însăşi existenţa statului este ameninţată”.

Putin a avertizat Occidentul în martie că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta este la un pas de cel de-al treilea război mondial, dar a declarat că aproape nimeni nu îşi doreşte un astfel de scenariu.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deţinând peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China deţine al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franţa şi Marea Britanie.

Putin prezintă războiul său de agresiune din Ucraina ca parte a unei bătălii vechi de secole cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului, în 1989, prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce Moscova consideră a fi sfera de influenţă istorică a Rusiei. Ucraina şi susţinătorii săi occidentali spun că războiul nu este altceva decât o acaparare de teritorii în stil imperial de către o dictatură coruptă. Liderii occidentali au promis să lucreze pentru o înfrângere a forţelor ruseşti în Ucraina, excluzând în acelaşi timp orice desfăşurare de personal NATO în această ţară, în ciuda declaraţiilor lui Emmanuel Macron, care nu exclude o astfel de posibilitate.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW