Dosarul Mineriadei. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, urmăriți penal/ Ce au stabilit procurorii
Procurorii de la Parchetul General au reluat astăzi, 25.04, audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani de la unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria țării. În urma audierilor, Parchetul General a anunțat că va continua urmărirea penală față de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și generalii în rezervă Vasile Dobrinoiu și Petre Peter, notează News.ro.
Parchetul General a anunțat joi, într-un comunicat oficial, că va continua urmărirea penală în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani de la eveniment. Va continua urmărirea penala asupra:
- Petre Roman, la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României
- Gelu-Voican Voiculescu, la data faptelor, viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României
- Virgil Măgureanu, la data faptelor, director al Serviciului Român de Informații
- Adrian Sârbu, la data faptelor, consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu
Aceștia vor fi acuzați sub aspectul săvârșirii de „infracțiuni contra umanității, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”.
Vor fi vizați și:
- Miron Cozma, la data faptelor, lider de sindicat, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității
- gl. (r) Vasile Dobrinoiu, la data faptelor, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității
- gl. (r) Petre Peter, la data faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității
Procurorii menționează că din 22 aprilie 1990 până în 13 iunie 1990, în Piața Universității din București a început o manifestație împotriva puterii nou instaurate post-decembriste, iar revendicările protestatarilor erau ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist în partid, înființarea unei televiziuni libere și altele de natură democratică.
Mai mult, în luna iunie 1990, persoanele mai sus menționate au pornit o campanie de represiune asupra populației civile din București, în urma căreia 4 persoane au fost ucise, 2 au fost violate și integritatea fizică și/sau psihică a altor 1.300 de persoane a fost vătămată. 1.200 de persoane au fost lipsite nelegal de libertate.
Orehestrarea Mineriadei
Potrivit rechizitoriului oficial, „în acest context, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, Măgureanu Virgil şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”.
În plus, „pentru disimularea atacului, a fost construit un scenariu cu scopul ca adevăraţilor atacatori să li se piardă urma. O componentă importantă a acestui scenariu a constituit-o comunicarea publică, manipulativă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanţii pentru valorile democratice. Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului – Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican, precum şi conducerea Serviciului Român de Informaţii, respectiv Măgureanu Virgil, cu participarea numitului Sârbu Adrian, consilier al primului-ministru, ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracţional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate”.
„A rezultat conivenţa la nivelul planificării şi orchestrării planului infracţional, Roman Petre, Voiculescu Gelu-Voican şi Măgureanu Virgil, alături de alte persoane cu putere de decizie, jucând rolurile cheie, însă modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înţelegere”, mai notează procurorii.
Cum au fost aduși minerii în București
Procurorii rețin că, începând cu data de 13 iunie 1990, „suspecţii au pus în practică o acţiune represivă împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării”.
Mai mult, „în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediile Institutului de Arhitectură şi al Universităţii din Bucureşti, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă”.
Politicienii și conducătorii insituțiilor de forță au folosit minerii pentru a dispersa protestatarii, iar acțiunile autorităților au dus la riposta violentă a opozanților, cu incendierea instituțiilor publice și unor sedii mass-media. Forțele de ordine au cooperat cu minerii și muncitorii din mai multe județe pentru a reprima protestele.
Minerii aduși la București au distrus sedii ale partidelor politice și publicații de presă independente, atacând și agresând locuitorii orașului. Persoanele reținute au fost duse în unități militare și au fost ținute în condiții improprii, fără acces la rude sau asistență medicală. Acestea au fost supuse la tratamente degradante, cum ar fi simulări de execuții și gazare colectivă.
Rechizitoriul din Dosarul Mineriadei se bazează pe probele adunate după 4 iunie 2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet pentru reevaluare.
Pe 16 aprilie, președintele Klaus Iohannis își dădea acordul pentru redeschiderea Dosarului Mineriadei și punerea sub acuzare a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.
Ion Iliescu este principalul exponent din Dosarul Mineriadei. Dată fiind vârsta înaintată a acestuia, el ar putea fi audiat la domiciliu, iar dacă i se va stabili calitatea de vinovat, poate fi judecat în instanță alături de ceilalți suspecți.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii