Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia își retragere trupele de ”menţinerea păcii” din Nagorno Karabah

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat miercuri începerea retragerii trupelor de „menținere a păcii” din Nagorno-Karabah, conform informațiilor furnizate de presa azera, conform AFP și RIA Novosti.

Această decizie vine la șapte luni după ce Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra acestei enclave separatiste azeri, care a fost sub controlul separatiștilor armeni timp de 30 de ani. În toamna lui 2020, o confruntare armată de șase săptămâni a avut loc între forțele armate ale Azerbaidjanului și separatiștii armeni sprijiniți de Erevan, provocând moartea a 6.500 de persoane.

Această confruntare s-a încheiat cu o înfrângere dureroasă pentru forțele armene, care au fost obligate să cedeze teritorii semnificative. În urma acestei situații, Rusia a desfășurat o forță de menținere a păcii formată din 2.000 de militari pentru a impune respectarea armistițiului și retragerea trupelor separatiste din teritoriile pierdute.

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a declanșat o nouă ofensivă rapidă și a reușit să cucerească întregul Nagorno-Karabah, fără intervenția forțelor ruse, punând astfel capăt unui conflict de 30 de ani pentru controlul acestei enclave.

Armenia a exprimat cu fermitate dezamăgirea față de inacțiunea Rusiei, considerată mult timp un arbitru tradițional în regiunea Caucazului, și ulterior s-a orientat spre Occident.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și Rusia au încercat mai târziu să medieze semnarea unui tratat de pace care să rezolve disputa teritorială dintre Baku și Erevan. Cu toate acestea, negocierile nu au înregistrat niciun progres semnificativ.

Azerbaidjanul revendică opt sate aflate în posesia Armeniei și solicită crearea unui coridor terestru care să traverseze regiunea armeană Siunik (sud), conectându-l cu enclava azeră Nahicevan și Turcia, aliatul său.

La rândul său, Erevanul solicită enclava Arţvaşen – cunoscută și sub numele de Başkend în azeră – situată în interiorul teritoriului azer, care este controlată de Baku din anii ’90. De asemenea, Armenia reclamă zonele cucerite de Azerbaidjan în ultimii trei ani, care sunt situate în interiorul frontierelor armene.

După recucerirea completă, aproape întreaga populație armeană din regiune – peste 100.000 de persoane – a fugit în Armenia.

Nagorno-Karabah, cu o populație majoritar armeană, și-a declarat independența sub numele de Republica Arţah (Karabahul de Munte) în 1991, însă Azerbaidjanul a revendicat teritoriul după ce Uniunea Sovietică (URSS) l-a atribuit acestuia în 1921.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW